Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 15:07 3 194 0

Захи Хауас на път да открие гробницата на Клеопатра и Марк Антоний

  • заки хауас-
  • клеопатра-
  • марк антоний-
  • захи хауас

Известният египетски археолог е на посещение в България

„Много съм нещастен, че трябва да наричам Ислямска държава с името на египетската богиня Изида (ISIS), защото това е богинята на любовта. Всички туристически дестинации и хотели в Египет са напълно безопасни за туристи.“ Това бе заявено от прочутият египетски археолог Захи Хауас на специална пресконференция в София. В момента бившия министър на антиките в Египет и носител на наградата „Еми“ учен е на посещение в България по случай 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между София и Кайро. На пресконференцията присъства още и съветникът на египетския министър на туризма – Адел Елмасри.

След пресконференцията Хауас се отправи към Нов Български Университет, където получи специално отличие.

Радвам се, че отново съм в България. Бил съм тук и преди. Носител съм на 6 почетни звания от международни университети и се радвам, че 2 от тях са от български университети. За мен е чест, че се познавам с моя добър приятел професор Сергей Игнатов, който е много приятен човек и добър археолог, когото дълбоко уважавам. Радвам се, че в момента той има възможност да работи на разкопки в Луксор, където се разкриват артефакти от времето на Рамзес II.

В Египет имаше две революции. Първата революция доведе на власт Ислямското братство, което да управлява нашата страна. Мислехме, че те ще са добри за нас, но те не бяха. Те се занимаваха единствено и само със собствените си дела, а интересите и потребностите на всички останали бяха пренебрегнати. Милиони хора излязоха по улиците на Кайро и поискаха тези хора да напуснат властта. Армията нямаше избор. Тя трябваше или да остави улиците да се окървавят или да отстранят президента.

Сега сме обратно в 21-ви век, след като Ислямското братство ни върна в 16-ти. След идването си на власт Ислямското братство унищожи един музей в Малауи, където за човечеството се загубиха 1500 артефакта.

Искам да ви дам няколко доказателства, за това защо Египет сега е безопасен. Всички археологически обекти се охраняват напълно и изцяло от египетската туристическа полиция. Всички хотели в Луксор и Аслан също са напълно охранявани. Когато хората си тръгват от Египет, те си тръгват със сълзи в очите. Те плачат, защото са вдъхновени от красотата и вълшебството на нашата страна. От нещата, които не могат да се срещнат никъде другаде. Ако спрете да пътувате до Египет, вие практически насърчавате терористите да продължават по същия начин. Без посещения на туристи ние нямаме възможност да продължаваме с реставрацията на нашите археологически обекти, защото реставрационните дейности зависят изцяло от билетите, които туристите купуват. Нашите паметници принадлежат не само на Египет, а и на целия свят.

Много съм нещастен, че трябва да наричам Ислямска държава с името на египетската богиня Изида (ISIS), защото това е богинята на любовта. Би трябвало да наричаме тези хора с арабския акроним ДАЕШ. Терористите унищожиха повечето старини в Либия, Сирия и Ирак. С булдозери изравняват със земята археологически обекти, които са все още непроучени. Министърът на културата на Либия ме уведоми, че някои обекти, за които светът не знае, са напълно унищожени. Тези хора изземват археологически артефакти от музеите и ги разпродават на нелегални търговци с парите, от което купуват оръжия, за да ни избиват.

Много е важно археолозите в Либия, Сирия и Ирак да бъдат обучени, за да могат да крият важните артефакти, които са търсени от ДАЕШ. Докато Арабската лига и ООН се опитват да се справят с терористите, те трябва да намерят начин да защитят музеят в Багдад. Музеят в Багдад е в сериозна опасност от унищожение и разграбване и за това трябва да се вземат спешни мерки, за да се защити историческото наследство в този музей.

Знаете, че има един английски учен на име Никълъс Рийвс, който твърди, че гробницата на Нефертити вероятно се намира зад северозападната стена на гробницата на Тутанкамон. Тази теория се основава на преглед на триизмерни фотографии, които сме направили на гробницата. Тази теория е напълно грешна. Няма как да има гробница на Нефертити под тази на Тутанкамон. Това е така, защото Нефертити е била поклонник на бог Атон. Няма как жреци на Амон да поставят останките на такава царица в Долината на царете.

Аз съм заявявал, че египетските археологически ценности могат напълно да изчезнат до 100 години, ако не направим баланс между потребностите на туристическата индустрия и потребностите за реставрация. За това и аз се застъпвам за изработването на реплики на нашите повечето важни обекти и гробници, за да може тези реплики да бъдат обект на туристически интерес, а оригиналите да бъдат съхранени“, заяви Хауас.

Утре той ще има публична лекция във Военния централен клуб, на която ще говори за откритията си относно смъртта на Тутанкамон и ще разкаже подробности за семейството на фараона. Според Хауас теориите за убийство на древния фараон са неверни. Той ще разкаже още за вкарването на робот в голямата пирамида и как той е открил три врати в пирамидата. Археологът опровергава идеята, че под сфинкса има мрежа от тайни тунели, създадени от извънземни, като твърди, че сфинксът се състои от масивна твърда скала. Хауас ще говори за открития в египетските пирамиди, които доказват, че те не са построени от роби и египтяни.

„Най-важната част от моята работа в момента е сътрудничество с Катлин Мартинес от Доминиканската република. Ние правим проучвания в опит да открием гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Там, където правим разкопки разкрихме статуя на Клеопатра, множество монети с нейния лик, както и маска, която вероятно е принадлежала на Марк Антоний. С помощта на руски радар ще направим изследвания, за това дали гробниците са там“, допълни Хауас.

Археологът говори и още за приликите между писмеността на древните траки и египетските йероглифи.

„ С удоволствие бих участвал в разкопки в България, които биха се радвали на голяма публичност. По време на първото си посещение тук се запознах с някои връзки между египетската и българската история. Определено сред траките се наблюдават някои сходства с древен Египет по отношение на техния начин на живот. В езиково отношение се наблюдават влияния върху тракийската писменост, както от египетските йероглифи, така и от гръцката писменост.“ допълни Хауаси.  

Очаквайте и интервюто на Факти.бг със Захи Хауас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА