16 Февруари, 2016 23:30 1 544 0

Нов мащабен проект на Кристо в Италия

  • кристо-
  • нов-
  • мащабен-
  • проект

Проектът Плаващите кейове на Кристо е истинска манна небесна за туризма в района на италианското езеро Изео

От 18 юни до 3 юли Кристо (Христо Явашев) ще покаже, че може да се ходи по вода или по-точно казано, ще превърне част от езерото Изео в няколкокилометров дълъг жълт мост, съобщава онлайн изданието ArtPrice.bg.  

Мостът над италианското езеро ще бъде комплексна система от паралелепипеди от полипропилен, закотвени на дъното на езерото. Пътеката ще бъде покрита със 70 000 квадратни метра полиамидно платно с жълт цвят.

Италианският вестник "Стампа" писа: „Проектът Плаващите кейове на Кристо е истинска манна небесна за туризма в района на италианското езеро Изео.”

Това е най-големият проект на Кристо след кончината на съпругата му Жан-Клод през 2009 г., отбелязва италианското издание. Цената му е 10 милиона евро, които са изцяло финансирани от Кристо чрез продажбата на негови творби.

За реализирането му той предвижда да наеме 500 служители. Вече е пуснал обява за работа и е получил 1500 автобиографии. Сега е в процес на подбор.

Твърди се, че проектът Плаващите кейове е бил планиран за Токио или за Ла Плата - огромното устие, образувано при сливането на реките Уругвай и Парана, които се вливат в Атлантическия океан на югоизточното крайбрежие на Южна Америка. Но за Кристо е известно, че реализира проектите си там, където може да спечели най-лесно битките с местните власти за издаване на разрешителни. За местните власти, за хотелиерите и ресторантьорите, Плаващите кейове на Кристо са възможност за привличане на внимание и на туристи върху тази част на Италия.

Освен това се твърди, че Кристо се е влюбил в района на Изео и по-специално в остров Монте Изола, който е насред езерото и който е най-големият езерен остров в Италия и в Южна и Централна Европа.

Плаващите кейове вече бяха обявени от туристическия справочник "Лонли планет" за една от атракциите на 2016 г., които не трябва да се пропускат. За тях писа пространно и в. "Ню Йорк таймс". Твърди се, че се очаква в района да пристигнат 500 000 души, за да разгледат инсталацията на Кристо, която ще бъде отворена за посещение 24 часа в денонощието.

Кметът на остров Монте Изола Фиорело Турла е много доволен от случващото се, но също така не крие задоволството си от това, че Плаващите кейове ще са магнит за туристите само няколко седмици, защото 1800-те жители на острова му държат да запазят своята изолираност и в бъдеще.

Иначе Турла признава, че е силно впечатлен от Кристо, който на 80 години има жизнеността и енергията на 20-годишен. Турла споделя, че за него е било истинско щастие да се запознае с такъв творец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА