Last news in Fakti

27 Март, 2016 08:31 1 123 0

Протест "За Българската Култура!"

  • протест-
  • за българската култура

Инициативата е на театралите и обединява всички хора на изкуството в страната

Протест "За Българската Култура!" - 1
Снимка: Фейсбук

Днес, на Международния ден на театъра, ще се проведе протест "За Българската Култура!".

Инициативата е на театралите и обединява всички хора на изкуството в страната. Идеята се е оформила на 3 март след поредица от публикации и послания от Културното министерство. Създаден е инициативен комитет, който излезе с искания - “Пакт за култура”.

Ето и пълният текст на пакта, който е адресиран до Росен Плевнелиев, Цецка Цачева, Бойко Борисов, Владислав Горанов, председателят на Комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова и всички депутати от 43-тото НС:

„Уважаеми Дами и Господа,

Ние, представителите на граждански и творчески организации и на независимите творци заявяваме категорично, че е време за революция в българската култура! Министерството на културата провежда безотговорни, некомпетентни и непрозрачни политики, които не само не подпомагат развитието на културата, но водят до нейното безвъзвратно унищожение!

Поради системна загуба на доверие към административния капацитет за управление на културните процеси и с оглед на деструктивните действия на самозабравили се чиновници настояваме за:

1. Приемане на „Пакт за култура“, в който да бъде записано, че всяка година в Държавния бюджет на Република България за култура ще се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната.

2. Незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура”.

3. Преструктуриране на Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилията на българските творци и да защитава културното ни наследство.

Годишният бюджет за култура в България не може да струва колкото 10 километра магистрали!

Спрете безотговорната некомпетентна и непрозрачна политика на Министерство на културата!

Спрете безумните реформи, преобразувания и закриване на културни институти!

Спрете безумното харчене на мизерния ни бюджет за строежи!

Спрете съкращенията на българските артисти, археолози, архитекти, балетисти, библиотекари, диригенти, кино-оператори, композитори, критици, музиканти, писатели, певци, продуценти, режисьори, танцьори, хореографи, художници!

Спрете унищожението на българската култура!“

Протестът ще се проведе пред Народен театър "Иван Вазов" от 17:30 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА