10 Юни, 2016 15:04 2 340 0

Под пясъка: Хилядолетно откритие в Петра

  • петра-
  • йордания-
  • монумент-
  • археолози-
  • откритие-
  • находка-
  • град петра

Археолозите са използвали сателитни изображения, снимки от безпилотни самолети и наземни проучвания, за да локализират откритието

Под пясъка: Хилядолетно откритие в Петра - 1
Снимка АП/БТА

Огромен монумент бе открит погребан под пясъците край древния йордански град Петра, съобщи Би Би Си.

Археолозите за използвали сателитни изображения, снимки от безпилотни самолети и наземни изследвания, за да локализират находката, се казва в проучване, публикувано в бюлетина на организацията "Американски училища за близкоизточни изследвания" (ASOR).

Голямата платформа е дълга колкото плувен басейн с олимпийски размери и два пъти по-широка. Според изследователите находката не прилича на никоя друга структура в древния град.

Проучването, направено от Сара Парчак от университета в Бирмингам и Кристофър Тътъл, изпълнителен директор на Съвета на американските отвъдморски изследователски центрове, описва откритието като "скрито за невъоръженото около".

Под пясъка: Хилядолетно откритие в Петра

Град Петра датира от четвърти век преди новата ера, когато е построен от цивилизацията на набатеите, който са населявали части от днешните Йордания, Ирак, Сирия и Ливан.

Керамика, намерена по повърхността на платформата, сочи, че тя е бил изградена в средата на 2-ри век преди Новата ера, когато Петра е в разцвета си. Смята се, че конструкцията може би е използвана за церемониални цели.

Древният град е включен Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 6 декември 1985 г.

Проучването разкрива и по-малка платформа, вътре в голямата, която е била обградена с колони от едната страна и огромно стълбище от другата.

Според двамата изследователи, натъкнали се на фундаменталното откритие, за тази структура не се споменава никъде.

"Аз съм работил в Петра в продължение на 20 години, и знаех, че там има нещо, но сега с основание можем да наречем това откритие "находка", заяви Тътъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА