Last news in Fakti

11 Юни, 2016 05:00 17 778 1

10-те най-добри епизода на "Под прикритие"

  • под прикритие-
  • най-добри-
  • епизода

Сериалът завърши и определено ни остави неща, които си струва да бъдат гледани отново

Митьо Очите беше прострелян през тази седмица в престрелка, достойна за холивудски екшън. Този случай ни накара да се върнем към едни времена, за които си мислехме, че са отминали и ни накара, може би отново да погледнем някой криминален филм или сериал. А „Под прикритие“ сякаш е добро вдъхновение в подобни случаи.

Сериалът „Под прикритие“ завърши през миналата седмица. Той една от онези продукции, които са харесвани от едни и отричани от други. Няма как обаче да му се отрече, че е българската продукция, успяла най-много да се доближи до западните стандарти.

Той ни представи истории от подземния свят, някои от които достоверни, а други измислени, които обаче спечелиха вниманието на родната публика. От Факти.бг ви предлагаме класация на 10-те най-успешни епизоди в продукцията.

10. Сезон 5 Епизод 12

Започваме от края на историята. "Под прикритие" започна като историята на Мартин и войната между Джаро и Попов. Накрая се оказа, че това е историята за възхода на Иво  Андонов, който от изпълнител, се превърна в могъщ силен бос. В хода на поредицата Иво ставаше все по-силен, заличавайки без колебание всеки свой враг. И точно когато беше най-силен, загуби всичко.

Епизодът ни показва как човек, помислил се за всемогъщ, се срива. През целия епизод Иво е като животно в клетка, което се опитва да се измъкне, без да осъзнава, че най-близкият му е негов палач. Това е и моментът, в който Попов най-сетне получава това, за което пожертва толкова много.

Епизодът си имаше проблеми. Далеч не може да се каже, че беше завършен, Самият сюжет с разкриването на Иво също не беше обяснен добре. Куката отново опита да се измъкне от престъпния свят, но отново загуби всичко.

Ния се разкая и реши да плати за грешката си, а Ерол избра пътя на борбата. Никой не получи своя хепиенд. Хепиендът беше падащото тяло на Иво. Дори Ерол плати победата с кръв и съвест. В този свят няма красиви финали, има само сиви победи, които не оставят място за радост след себе си.

9. Сезон 5 Епизод 10

Това е епизодът, в който главният герой бе убит от друг главен герой. Да, към образа на Мартин и играта на Ивайло Захариев имаше много недоволство. Това обаче е образът, чието развитие видяхме от самото начало. Това е образът, който започна като дете - измамник, премина през полицай под прикритие и завърши като шеф на полицията.

Въпросът не е в това, че Мартин бе убит. Въпросът е в това как се стигна до смъртта му. Това беше типичната история за човека смачкан от системата. Мартин направи всичко,  за да разбие организацията на Иво. Той обаче винаги се проваляше, защото цялата система работеше срещу него. Той загуби баща си и двете си любими, за да бъде смачкан и изхвърлен от полицията. Мартин беше предаден от всички. От приятели, колеги и държава, за да загуби сам себе си. Накрая се получи повторение на историята между Попов и Джаро. Мартин реши сам да се разправи с Иво, без да слуша съвестта или честта си.

В същото време имахме историята и на Ерол, новият полицай под прикритие, който непрестанно се разкъсваше. От една страна осъзнаваше каква е задачата му, но от друга разбираше колко прогнило е всичко.

На края самият Ерол уби Мартин, за да защити жената, която обича. Може да мислиш всичко за главния си герой, но определено не е приятно да го видиш убит и сломен в края на историята.

8. Сезон 3 Епизод 11

Началото на всяка история има за цел да стигне до определен момент. В "Под прикритие" основната завършваща точка беше разкриването на внедреното ченге. Това стана точно на финала  на този епизод, разбира се, след предателството на подкупен полицай. Всъщност целият сериал се крепеше на действията на внедрени гангстери и продажни полицаи. Е, Мартин стана жертва на точно такъв.

Основната тема на епизода обаче беше смъртта на Косъма. Героят беше любим на публиката,  защото никога не е бил точно закоравял престъпник. Косъма е тарикат на дребно, обичащ далаверите и простите схеми и избягващ проблемите. Тук обаче той стигна до своя край и по ирония на съдбата, това стана, заради лоялност. В този момент Косъма е подчинен на Иво, но все още е верен на Джаро и заради неспособността си да го предаде, губи живота си.

В сериала още виждаме тоталният срив на Джаро. Той вече е психически нестабилен, неориентиран и разбиращ, че е пред своя край. В същото време Иво става все по-жесток и краен в решенията си.

Той се отцепва от Джаро, защото смята, че не се държи правилно с хората си. Сега обаче самият Иво се е превърнал в касапин и не се колебае да убива. През целият епизод имаме намеци. Куката  намеква, че знае за Мартин, Косъма направо го казва, а на края Иво получава доказателство, за  това, че край него винаги е имало полицай.

7. Сезон 4 Епизод 11

Епизодът слага точка на първоначално зададения сюжет и дава старта на нов, Смъртта на Джаро е нещото, към което вървяхме от началото на продукцията. Всъщност от края на 2-ри сезон гледахме падението на топ мафиота, който от крал на мафията на финала се бе превърнал в ренегат, преследван от свои и от чужди.

Тук видяхме ескалацията на отношенията между Джаро и Попов. Вече и двамата са загубили  всичко. Семейството на комисаря е разбито, а дъщеря му убита. През целия сезон Джаро се е опитвал да си върне трона на мафията, но вече разбира, че това никога няма да се  случи. За първи път Джаро разбира, че е преминал граници, които никога не бива да бъдат преминавани. Във финалната сцена той изглежда разкаял се и примирил се. Това е и първият епизод, в който той не се бори за себе си, а за дъщеря си.

Джаро показва светлата си страна. Попов обаче е загубил своята. Всичко завършва с изстрел на гробищата, който слага точка на история, сложила началото на всичко.

 

6. Сезон 3 Епизод 6

Това е един от онези епизоди, променящи цялостната картина в сюжета. В него определено имаше сюжетен обрат, който накара публиката да чака с нетърпение следващия епизод.

Тук видяхме тоталното падение на Джаро и финалното формиране на Иво като безскрупулен убиец. Ако до сега в неговия образ имаше лутане между престъпления и съвест, тук той показа, че вече е забравил всяка добродетел и поема по пътя, от който няма връщане.

Виждаме един много силен диалог с Куката,в който любимецът на публиката поставя пред  себе си граници, които признава, че не може да премине. Иво пък показва, че в главата му вече граници няма. Отборът на Иво е разцепен, а този на Джаро напълно унищожен.

Джаро прави отчаян опит да се спаси от затвора чрез политическа кариера, но в същото  време вече е разяден от съмнения. Той осъзнава, че е поел към падението. Нестабилността му позволява на Иво да го подлъже да заповяда разстрела на най-верните си хора, което показва на публиката, че за героя няма да има повторен възход.

5. Сезон 1 Епизод 4

"Под прикритие" наложи напрегнато темпо от самото си начало. Този епизод обаче съдържаше и голяма доза емоционалност. Косъма е набеден за предател от Джаро и Мартин е поставен пред дилема. Ако остави Косъма да умре, ще може да действа спокойно в рамките на престъпната група, но от друга страна го чувства като най-близкия си човек в света на престъпността. 

Тук виждаме и тъмната страна на нашата реалност. Косъма затъва, защото се опитва да плати рушвет на корумпиран полицай. Самият комисар Попов показва чудовищно хладнокръвие и се опитва да принуди Мартин да остави Косъма да умре. 

Това е и епизодът, в  който виждаме двойствената страна на Куката. Куката е хладнокръвен  убиец и престъпник, но си личи, че изпитва угризения, когато трябва да убие близки до себе си. Иво пък е човек, възприемащ бандата си като семейство, но в същото време разбира, че емоциите могат да убият самият него.

Сцената със спасяването на Косъма е вероятно най-емоционалната в целия сериал. Мариан Вълев и Захари Бахаров показват, че те ще са звездите на шоуто. Това е епизодът, в който виждаме всички  герои украсени в сиво и лишени от крайности.

4. Сезон 2 Епизод 9

"Под прикритие" е интересен сериал, защото в много отношения беше непредвидим.  Причина за това беше и липсата на страх да се убиват главни герои. Тази тенденция започна от този епизод. Едва ли някой е очаквал, че ще види как главният женски  образ ще бъде убит по драматичен начин, точно преди да свидетелства срещу основния злодей.

Всъщност това е един от епизодите, в които се случват наистина много неща. Още в началото виждаме как Джаро се опитва да убие Иво. Виждаме пресъздадени и градските легенди за генерали, спускащи чадъри над престъпници и избиращи новите мафиотски босове. От този епизод започва възходът  на Иво, падението на Джаро и пречупването на Мартин, който разбира, че няма как да победи мафията по честен начин. Идва и краят на Съни. Изглежда, че борбата с мафията не може да бъде спечелена без тежки загуби. А Мартин плаща най-високата цена.

3. Сезон 1 Епизод 2

Това е малко по-особен епизод. Той е един от тези разказващи самостоятелна история, нямаща цялостно влияние върху основния сюжет. Епизодът обаче е точно този, който навярно е запалил повечето фенове на сериала към него.

В епизодът има екшън, хумор, напрежение. Всичко нужно за добра криминална продукция. Тук обаче главният герой е Иво. Той все още е само изпълнител на Джаро, но разбираме, че като образ е доста раздвоен в това, което прави.

Тук я има жестоката реалност на престъпния свят. Иво е втори след Джаро, но заради една открадната кола по грешка, е на път да загуби всичко. Виждаме едно дълго търсене, в което се включва цялата банда, в рамките, на което Мартин затвърждава мястото си в групата. В същото време виждаме по малко за всеки един от останалите герои и усещаме, че може би Иво е образът, който всъщност ще е ключов за продукцията.

2. Сезон 2 Епизод 11

Да си го кажем направо. Сезон 2 безспорно беше най-добрият от поредицата и като сюжетна линия и като качество на заснемането. 11-ти епизод предложи и най-силният сюжетен обрат в целия сериал. Оказа се, че нещата далеч не са такива, каквито  изглеждат и корените на историята между Джаро и Попов са съвсем различни.

Александър Миронов беше водещ персонаж в сезона и изглеждаше като носител на справедливост. В крайна сметка се оказа, че е по-лош, дори от Джаро и че дори е човекът, превърнал Тоджаров от полицай в мафиот. Оказва се, че причината, заради която Попов преследва Джаро, всъщност е предизвикана от Миронов.

В целият епизод се носи усещането за падението на Джаро, който вече попада  в собствените си капани. Има я и тази кофти реалност, в която полицаите, насочили се към тъмната страна са милионери, правещи на луд единствения си честен колега и убили другия. 

В епизода има силни екшън сцени, но основното в него е сюжетната линия. В него се връщаме към самото начало на историята и виждаме причините, предизвикали последвалите събития.

1. Сезон 2 Епизод 12

Ако има епизод, който ни накара да повярваме, че "Под прикритие" е сериал от висока класа, това беше финалният епизод на  втори сезон. Това е навярно най-скъпият и най-впечатляващ епизод в целия сериал. Той спокойно можеше да сложи и точка на целия проект, но самият му успех предизвика удължаването на продукцията.

Това е един от малкото епизоди, в които доброто триумфира, но по един доста мрачен начин. Най-сетне Джаро е арестуван и осъден. Това става, след като Мартин подхвърля доказателства за пране на пари в дома му, което води до ареста. Следва страхотна сцена с автомобилно преследване и едни от най-добрите екшън кадри заснемани у нас. Всеки един от персонажите е развит по прекрасен начин.

Виждаме как Иво вече тотално преминава от другата страна и се превръща в новия мафиотски бос, който може да е по-страшен от Джаро. Самият Джаро усеща как губи всичко и тотално започва да губи контрол. Куката пък за пореден път се опитва да се измъкне от престъпния свят, но отново се връща в мрака. Мартин вече се пречупва в търсенето си на справедливост и използва измама, за да вкара Джаро в затвора.

Този епизод е може би най-доброто, което българското криминално кино като цяло е снимало през  последните десетилетия. Това е и епизодът, който най-много се приближава до западните стандарти.


 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mihala

    0 0 Отговор
    Да гледаш не значи,че виждаш. Самото определяне на Косъма за положителна личност,която няма нищо общо с престъпността т.е. проституция и сводничество не е, според автора, престъпност ме навежда на мисълта за поръчкова статия.Автора и десет пъти да гледа сериала няма да може да го анализира при този критерий.