751 1

Трима са финалистите от България в Международния балетен конкурс

Стефанаки Йоанис

Общо 25 участници отиват на финала на Международния балетен конкурс във Варна след края на втория му тур. Журито с председател легендата на танца Владимир Василиев определи до края да продължат 8 състезатели в младша възраст и 17 в старша възраст. 10 от финалистите са от Корея и Япония – по петима от всяка страна, съобщава Топ новини.

С азиатски произход са и двамата класирани представители на Канада, както и представителката на Швейцария.

Напред продължават още двама участници от САЩ и по един от Белгия, Бразилия, Италия, Куба, Русия, Чехия и Франция. На финала са и трима състезатели от България. Това са Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко – всички в старша възраст.

Състезателите почиват в подготовка за финалния тур, от който зависи старта на тяхната кариера в света на големия балет. Решаващият трети тур на конкурса ще бъде във вторник и в сряда вечерта в Летния театър на Варна.

Във вторник в Арт салона на Радио Варна ще бъде българската премиера на най-новата книга, посветена на Бога на танца – маестро Владимир Василиев – „Владимир Василиев. Енциклопедия творческой личности“ с автор Елена Фетисова. Изданието съдържа безценни фото документи от цялата многопосочна артистична дейност на този изумителен творец – балетист, хореограф, балетен мениджър, художник и поет.

Маестро Василиев е свързан с Варна като единственият и досега в историята на Международния балетен конкурс носител на Голямата награда и като председател на журито на конкурса. Специално за премиерата той ще покаже и няколко от най-новите си акварели, създадени сега, във Варна, в дните на конкурса. Началото на премиерата е в 18,30 ч.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кака Гинка
    Отговор
    1 02:54  26.07.16
    Прави впечатление,че и тримата български финалисти са с руски фамилии;в младежката ни филхармония почти всички са китайци...Напоследък нещо много му убягват класическите изкуства на "чистия" българин,май само за чалга става!

Напиши коментар:


Публикувай