Last news in Fakti

27 Юли, 2016 03:15 1 583 0

Нощното небе над София оживява с вълнуващи истории

  • българия-
  • небе-
  • софия-
  • истории-
  • планети-
  • астрономия

Посетителите ще могат да изпитат и своето добро зрение, наблюдавайки звездите Мицар и Алкор

Нощното небе над София оживява с вълнуващи истории - 1
Снимка: СРООПН

Нощното небе над София ще оживее с вълнуващи истории за далечни планети и съзвездия, които ръководителите на олимпийските отбори по астрономия и астрофизика ще разкрият. Всеки желаещ да види отблизо звездите, ще може да се включи в събитието, което ще се проведе от 21:00 до 23:00 ч. пред НДК.

„В момента звездното небе е увенчано с огърлица от диамантите – Сатурн, Марс и Юпитер. Благодарение на телескопите, които получихме с любезното съдействие на СРООПН и Фондация „Америка за България“ ще видим пръстените на Сатурн, червеникавия цвят на пустинята на Марс и характерните ивици на Юпитер. В събитието ще вземат активно участие и нашите млади олимпийски таланти“, разказва Алексей Стоев, ръководител на Националния отбор по Астрономия, цитиран пресцентъра на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки. 

Състезателите от своя страна ще покажат характерните конфигурации на летните съзвездия, а също така ще представят възникването на най- интересните съзвездия като Лебед, Лира и Орел. Няма да липсва появата и на „мъгляви обекти“, сред които планетарни мъглявини, различни галактики и двойни звезди.

„Посетителите ще могат да изпитат и своето добро зрение, наблюдавайки звездите Мицар и Алкор, които се намират зад опашката на Голямата мечка. Именно специфичен тест е изпробвано зоркото зрение на войниците в древността“, допълва проф. Стоев.

„Въпреки че е извънкласна дисциплина, астрономията е изключително важна за разбирането на Космоса от децата и младите хора. Това е и причината да организираме събитие, което ще даде възможност на всеки да се докосне до едно необятно пространство, което вълнува човека от зараждането на човешката цивилизация“, разказва председателят на СРООПН Алексей Христов.

Предстоящото събитие ще представи и някои от членовете на новосформираните олимпийски отбори, които ще участват в състав:

Национален отбор по астрономия

1. Владимира Иринчева, 10 клас ПЧМГ, гр. София

2. Петър Димтиров, 10 клас НПМГ, гр. София

3. Стефан Иванов, 10 клас,  ПМГ. гр. Бургас

4. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ, гр. София5. Георги Александров, 10 клас, СМГ, гр. София

6. Борис Панайотов, 9ти клас, СМГ, гр. София

7. Калина Георгиева, 9ти клас, МГ, гр. Варна

8. Атанас Стефанов, 10ти клас, ОМГ, гр. Пловдив

Национален отбор по астрофизика

1. Александър Атанасов, 12 клас, МГ, гр. Плевен
2. Виктор Мирев, 12 клас, МГ, гр. Варна
3. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ. гр. София
4. Теодор Алексиев, 12 клас, СМГ, гр. София
5. Феодор Кономаев, 11 клас, МГ, гр. Варна.

Тази година България ще бъде домакин на Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе от 5 до 13 октомври в Пловдив. Международната олимпиада по астрофизика ще се проведе през декември в Индия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА