5 Август, 2016 03:15 3 724 0

5 август 1962 г. Умира Мерилин Монро

  • монро-
  • мерилин монро-
  • умира-
  • актриса
5 август 1962 г. Умира Мерилин Монро - 1

На 5 август 1962 г., в 4:25 ч. сутринта, телефонът на сержант Джак Клеманс от полицията в Лос Анджелис звъни. Обажда му се доктор Хаимън Енгелбърг. Сержантът казва няколко пъти "Да, да, ясно, идвам веднага...", мята се на колата си и тръгва към квартала "Брентууд". Ако това, за което са му се обадили, е вярно, това ще е най-голямата сензация на десетилетието, а то едва е започнало.

В луксозния апартамент той вижда на спалнята по корем да лежи Норма Джийн Мортенсън - известна като Мерилин Монро. Вероятно самоубийство - това е версията на полицията. Сержант Клеманс е първият полицай на мястото и първият, който заявява, че това май не е самоубийство.

Сержант Клеманс почина през 1998 г. и през целия си живот твърдеше, че Мерилин е била убита. През кариерата си човекът не бил ставал свидетел на по-очевидна сцена на убийство. Полицията на Лос Анджелис се разграничава от думите му.

Според официалните заключения Мерилин Монро умира на 5 август 1962 г. в Бретуд, Калифорния, на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни. Има поне четири версии за смъртта й.

В основата на всичко това стои всъщност въпросът за смъртта на актрисата, която е обект на всевъзможни конспиративни теории. Монро е имала бурна връзка с президента Джон Ф. Кенеди, а по всяка вероятност и с неговия брат Робърт Кенеди. Президентът е бил и последният човек, който е разговарял с нея по телефона малко преди ранната й смърт. Според една от версиите, Мерилин Монро е станала жертва на заговор и е била ликвидирана от ЦРУ. Има и предположения, че смъртта й може да е дело на мафията. Или пък на ФБР. А д-р Томас Ногучи, провел аутопсията на тялото, е записал в документацията, че не изключва вероятността Мерилин Монро сама да е посегнала на живота си.

И днес образът на Мерилин Монро продължава да блести с все същата сила. Ликът й се вижда от всяко кътче в Холивуд. Изобилието от книги и театрални пиеси за живота й превръщат Мерилин в безспирна машина за пари десетилетия след смъртта й. Звездата от "Проклетите седем години" и "Някои го предпочитат горещо" повлиява редица знаменитости през годините като Мадона, Лейди Гага, Линдзи Лоън, Анна Никол Смит, Мира Сорвино.

В Лос Анджелис туристическа фирма предлага 4-часова обиколка по стъпките на Мерилин, която включва най - емблематичните места, свързани с живота на актрисата.

Интимният живот на Монро е широко известен на публиката. За девет месеца през 1954 г. е омъжена за бейзболната звезда Джо Ди Маджо. През периода 1956 - 1961 г. неин съпруг е носителят на Пулицър, драматургът Артър Милър. В крайна сметка митът си остава непоклатим. Мерилин остава блондинката в бяла рокля, онази която винаги ще съблазнява и ще продължава да се движи пред камерата...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА