Last news in Fakti

13 Август, 2016 07:00 44 476 5

10-те най-добри уестърн филма

  • уестърн-
  • 10-
  • филма

Уестърнът е един от жанровете, вдъхновили цели поколения, обичащи седмото изкуство. Суровите мъже, стрелящи се в прашни градчета са емблема на американската култура и по ирония на съдбата специалитет на италианското кино.

По тази причина и Факти.бг ви предлага класация на 10-те най-добри уестърн филма в историята на киното.

10. „Млади стрелци“ (1988 г.)

Филмът е старт на кариерата за филмови звезди, които обичаме и днес.

Режисьорът Кристофър Кейн събира имена като Емилио Естевес, Чарли Шийн и Кийфър Съдърланд, за да пресъздаде историята на легендарния Били Хлапето.

Несретникът Били попада под опеката на търговеца Мърфи, който го прави част от група млади момчета, които охраняват неговите земи. Тези момчета трябва да се сблъскат с най-силния земевладелец в района в една война, която ще ги превърне както в престъпници, така и в герои.

9. „За шепа долари“ (1964 г.)

Да, уестърнът е жанр типичен за Холивуд, но италианците са невероятно добри в него. Класикът Серджо Леоне започва своята уестърн трилогия точно с това заглавие, разказвайки историята на безименния стрелец.

Филмът дава началото на кариерата на Клинт Истууд, който и до днес е краля на жанра. Филмът разказва историята на американско градче, разкъсвано от войната между две банди, обединени около два рода.

В града пристига безименен стрелец, който може да реши конфликта за всяка една от двете страни. Той обаче се опитва да играе двойна игра, в която да изиска максимум пари от всяка страна.

Следва серия от престрелки и интриги, водещи до епичен финал. „За шепа долари“ показва, че и европейците го могат.

8. „Тумбстоун“ (1993 г.)

Историята на Уайът Ърп е една от най-експлоатираните на големия екран. Версията на Джордж Косматос и Кевин Джар обаче си остава най-любимата на феновете на киното.

В проекта са събрани супер звезди като Кърт Ръсел. Вал Килмър и Сам Елиът. Лентата разглежда периода, в който Уайът Ърп е шериф на малкото и процъфтяващо градче „Тумбстоун“. Той се заселва в него със семействата на двамата си братя, с идеята да развива бизнес. В един момент обаче осъзнава, че градът се контролира от престъпната банда, известна като „каубоите“. След серия от сблъсъци и нещастия, Уайът е принуден да се обедини с наемния убиец Док Холидей, с който започват поход за отмъщение.

Филмът е триумф на комерсиалното течение в жанра. Един от най-добрите образци на уестърн жанра през последните десетилетия.

7. „Джанго без окови“ (2012 г.)

Куентин Тарантино е модерен кино класик, който обича да се изявява във всеки възможен жанр. Беше само въпрос на време да се пробва с уестърн, а този му опит беше прекрасен.

„Джанго без окови“ съчетава в себе си класически елементи от уестърна, както и типичните за Тарантино шантави образи, кръвопролития и цинизъм.

Джанго е цветнокож работник, който е взет поробен заедно с любимата си от местен робовладелец. Той и жена му са разделение, но Джанго има късмета да бъде спасен от ловеца на глави Шулц. Той му става съдружник и двамата започват яростна вендета, опръскана в кръв.

Филмът е невероятна социална сатира на Америка като цяло. Страхотни роли в него правят актьори като Джейми Фокс, Леонардо ди Каприо, Кристоф Валц и Самюел Джаксън.

6. Великолепната седморка (1960 г.)

Японският филм „7-те самураи“ е един от големите хитове в САЩ през 50-те години на миналия век. За това е само въпрос на време Холивуд да създаде своя версия по епоса.

Със задачата се захваща режисьорът Джон Стърджис, който позиционира действието в Дивия запад. В него малко село е тероризирано от престъпна банда, изнудваща селяните за пари и храна. Селяните се принуждават да съберат група стрелци, които срещу минимално заплащане да ги защитят от бандата.

В крайна сметка те успяват съберат група от 7 стрелци в затруднение, които са готови да се бият, общо взето само срещу храна. Събира се група от противоречиви образи, които първоначално са обединени само от интерес, а в края от идеята за справедливост. Музикалната тема на Елмър Бърнстийн и до днес е легендарна.

Във филма има звезден актьорски състав, сред който блестят имената на Юл Бринър, Чарлс Бронсън и Стийв Маккуин.

 

5. Непростимо (1992 г.)

Клинт Истууд е най-голямата звезда на уестърна. Тук той събира всичко от опита в работата си с легенди като Серджио Леоне, за да може да покаже майсторството си и като режисьор.

„Непростимо“ е един от най-пълнокръвните и награждавани уестърни в историята. В него Истууд е самотен баща, в миналото известен като безпогрешен стрелец. Той се обединява с бивш свой приятел, за да се отзове на молбата на група отмъстителни проститутки в малко американско градче.

Банда каубои е обезобразила една от тях и сега двете бивши легенди трябва да отмъстят. Освен Истууд във филма играят титани като Морган Фрийман и Джийн Хекман. Лентата има 4 награди „Оскар“.

4. Буч Касиди и Сънданс Кид (1969 г.)

Режисьорът Джордж Рой Хил създава един от най-всепризнатите уестърни за всички времена. Робърт Редфорд и Пол Нюмън правят страхотен дует на екрана.

Двама стрелци в Дивия запад заформят шантаво приятелство и се втурват в серия от обири и сблъсъци със закона. Двамата постоянно се разкъсват между спокойния живот и лудата си същност, заставяйки в центъра на страхотна приключенска история.

Филмът е считан за най-касовия уестърн в историята и дори получава „Оскар“ за най-добър филм.

3. Имало едно време на запад (1968 г.)

Уестърнът е американски жанр, но неговият крал е италианец. Серджо Леоне не може да бъде надминат в майсторството си да прави уестърн епоси.

Филмът проследява историята на малко американско градче, тормозено от престъпна банда, оглавявана от хладнокръвния убиец Франк. Той е преследван от каубой, натопен за извършени от него престъпления и тайнствен стрелец, който търси отмъщение. Връзката в цялата история е една пронизваща ума мелодия с хармоника. Една много проста музикална тема, композирана от Енио Мориконе, която е ненадмината и до днес.

Тричасовото дебнене завършва с един брутален дуел, показващ разтърсващия край, символизиран от една хармоника. Всичко това е гарнирано с невероятните роли на Чарлс Бронсън, Хенри Фонда и Клаудия Кардинале.

2. Червената река (1948 г.)

Една от най-големите класики на американското кино, белязана от присъствието на легендата Джон Уейн. Филмът дава и начало на кариерата на Монгомъри Клиф, който след това се превръща в един от най-популярните уестърн актьори.

Това е епос за амбицията, семейството, предателството, отмъщението и прошката. Режисьорът Хауърд Хокс достига върха в кариерата си.

Действието се развива след края на гражданската война. Земевладелецът Том Дансън повежда огромното си стадо към пазарен град, заедно с голям керван от хора. С времето обаче той става твърде жесток към хората си, което кара осиновения му син Матю да му отнеме водачеството и да го отлъчи от групата.

След време те двамата пак се срещат, като Дансън отново е водач на голяма група. Сблъсъкът им ги кара най-накрая да се сдобрят.

1. Добрият, лошият и злият (1966 г.)

Ултимативният шедьовър на Серджио Леоне. Куентин Тарантино го нарича най-добре режисираният филм в историята. Това е тричасова сага, която по невероятен начин изобразява Америка по време на гражданската война.

Престъпник, ловец на глави и наемен убиец се надпреварват в търсене на съкровище, като всеки от тях има информация, която е нужна на другия. Всеки се съюзява с всеки, всеки е враг с всеки. И всичко това се разразява на фона на един от най-невероятните саундтраци чувани някога, зад който естествено стои Енио Мориконе. Финалът е един невероятен троен дуел, напрежението, в който се нагнетява в продължение на няколко минути.

В днешно време трудно може да се види филм, в който толкова много внимание да се отделя на отделните елементи. Филм – шедьовър, който прави Клинт Истууд кино легенда. 


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любен

    11 1 Отговор
    Тези филми са класика за времето , но и сега .
    Прекланям се и тръпки ме побиват когато ги гледам чуя за филмите.
  • 2 Иван Радев

    8 0 Отговор
    отлични филми… аз само бих добавил и Червено слънце с Туширо Мифуне, Ален Делон и Чарлс Бронсън + Урсула Андерс

    Коментиран от #4

  • 3 blacki

    10 2 Отговор
    Супер филми. Бих добивил и "Наричат ме Св.Троица" 1 с Терънс Хил и Бъд Спенсър
  • 4 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Радев":

    Г - н Радев, напълно споделям мнението Ви за "Червено слънце", това е филм не просто за Дивия запад, но и филм показваш интересни аспекти от живота на самураите и японската култура като цяло.
  • 5 Петко

    2 0 Отговор
    А аз бих добавил че най точно е да се казва/пише най добрите 10 или там колко си и каквото то си било за мен/нас. Тъй като Аз съм си Аз с едни интереси и разбирания, а Вие други. Пример. На мен някои от филмите не ми харесват. И не бих ги нарекъл класика. Къде е За няколко долара повече. и т. н. Но това е интересното на този свят. Ако бяхме еднакви щеше да е тъпо.