22 Август, 2016 11:26 2 019 0

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове да ги възстановят

  • пловдив-
  • складове-
  • тютюневи-
  • възстановят-
  • изгорелите-
  • собствениците

Рашидов е потресен от изгорелите складове

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове да ги възстановят - 1
Снимка: БТА

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат издирени и принудени да възстановят сградите в автентичния им вид. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който днес посети тежко пострадалите от пожар исторически здания.

Потресен съм от гледката, каза още Рашидов. "Какви красиви сгради са унищожени. Те носят духа на австрийската архитектура, но пак ще бъдат възстановени", категоричен бе той.

Рашидов обяви още, че ще внесе предложение за изменение в Закона за културното наследство, според което подобни нарушения да се наказват с глоба до 30 хил. лв. От септември ще бъдат направени промени в закона, които ще вдигнат драстично и санкциите, ако не се поддържат имотите. "Сега максималната е 30 000 лева, но тази сума не стряска инвеститори, които разполагат с милиони", заяви той. Рашидов предупреди притежателите на културни паметници да не си правят оглушки, а трябва да са наясно, че са длъжни да полагат грижи за тях.

Министърът на културата ще излезе с решение за опожарените складове още днес следобед, като личното му мнение е, че те трябва да бъдат възстановени.

Факти.бг припомня, че четири сгради от т.нар. Тютюнев град изгоряха в събота. Все още не е ясно дали пожарът е умишлено запален или в става дума за инцидент. Ако разследващите докажат, че складовете са запалени умишлено, тогава собствениците ще бъдат принудени да ги възстановят едно към едно.

От Националния институт за недвижимо културно наследство обаче съобщиха, че комуникацията с община Пловдив е трудна и все още не знаят кои са собствениците им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА