1 520 0

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове да ги възстановят

Рашидов е потресен от изгорелите складове

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове да ги възстановят
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Собствениците на изгорелите Тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат издирени и принудени да възстановят сградите в автентичния им вид. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който днес посети тежко пострадалите от пожар исторически здания.

Потресен съм от гледката, каза още Рашидов. "Какви красиви сгради са унищожени. Те носят духа на австрийската архитектура, но пак ще бъдат възстановени", категоричен бе той.

Рашидов обяви още, че ще внесе предложение за изменение в Закона за културното наследство, според което подобни нарушения да се наказват с глоба до 30 хил. лв. От септември ще бъдат направени промени в закона, които ще вдигнат драстично и санкциите, ако не се поддържат имотите. "Сега максималната е 30 000 лева, но тази сума не стряска инвеститори, които разполагат с милиони", заяви той. Рашидов предупреди притежателите на културни паметници да не си правят оглушки, а трябва да са наясно, че са длъжни да полагат грижи за тях.

Министърът на културата ще излезе с решение за опожарените складове още днес следобед, като личното му мнение е, че те трябва да бъдат възстановени.

Факти.бг припомня, че четири сгради от т.нар. Тютюнев град изгоряха в събота. Все още не е ясно дали пожарът е умишлено запален или в става дума за инцидент. Ако разследващите докажат, че складовете са запалени умишлено, тогава собствениците ще бъдат принудени да ги възстановят едно към едно.

От Националния институт за недвижимо културно наследство обаче съобщиха, че комуникацията с община Пловдив е трудна и все още не знаят кои са собствениците им.

Пловдив / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай