4 086 3

Разкриха мистерията около Атлантида?

Италианец твърди, че е открил къде се е намирал древния остров

Росен Стойчев

Журналист от италианския вестник „La Republica” твърди, че е разкрил мистерията около митичния остров Атлантидa, съобщи Sputnik. 

Според Серджио Фрау легендата за загубения остров, разказана в произведенията на Платон, се основава на реални исторически събития. Фрау е автор на книгата „Стълбовете на Херкулес“.

Фрау смята,  че както Стълбовете на Херкулес се отнасят към Гибралтар, така и Атлантида се отнася към Сардиния.

„Според Платон първото нещо, което виждаме на входа на Пролива на Сицилия е Сардиния. Според него първото нещо, което се вижда от Стълбовете на Херкулес е огромен остров, от който можете да стигнете до други острови“, заяви Фрау.

Платон пише диалога „Тимей“ около 360 г. пр. хр. В него той говори за голяма сила „излизаща от Атлантическия океан“ от „остров, разположен в предната част на протока, известен като Стълбовете на Херкулес“.

Според него островът е бил по-голям от „Либия и Азия взети заедно“.

Фрау твърди, че е използвал дронове за разучаването на Сардиния, с които е открил доказателства, отговарящи на описанието на острова на Платон.

Според Платон Зевс е искал да накаже арогантните жители на острови, като Посейдон е изпратил огромно цунами, след което е погребал острова под огромна планина.

„Започнах да изследвам Сардиния по различен начин и забелязах, че на брега, където трябва да е минало цунамито, се намират много дребни паметници. Аз и моя партньор Еторе Тронци открихме много от т.нар. нураги, погребани под почвата“, заявява Фрау.

Изследователят твърди, че неговата теория е привлякла вниманието на Юнеско и Италианската академия на науките. Той призовава за повече разкопки на мястото на събитието и по-добро опазване на културното наследство на острова.

„Трябва да разберем това. Да разберем как един процъфтяващ остров се е превърнал в купчина от останки“, заяви Фрау.

Според германския изследовател Майкъл Хюбнер, островът описан от Платон се намира в днешно Мароко. Според други философът е описал остров Санторини в Егейско море.  

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ежда
  Отговор
  1 18:57  30.08.16
  В сериалът Старгейт Атлантис се твърди друго...
 • Атлантис
  Отговор
  2 06:11  31.08.16
  Атлантида и легендите за древния свят като цяло са изключително интересна тема, но не са за твоята глава, още по-малко за твоето "журналистическо" перо.... Сега очакваме да разкриеш къде са били рудниците на цар Соломон, коя е била Савската царица, откъде се е взел черния камък в Мека, къде са Кивота и Бокала, защо са напуснати градовете на инките и все ей такива неща. Съвсем друг въпрос е, дали на тая изискана, умна, образована и интелигентна аудитория, която чете и коментира тук, въобще и пука и дъли въобще знае за какво говоря... И да не забравя - четенето на смачкани вестници в кенефа, докато се напъвате, не значи, че сте прочели някоя книга !
 • пън
  Отговор
  3 10:53  31.08.16
  Атлантис...че Роската е куца работа,то това е ясно..но не виждам защо нападаш без причина,човека просто е копирал новина,която е прочел,не си я е измислил....а ти не се прави на голям интелектуалец,а се обогати малко повече...,мините на Соломон са открити отдавна... https://www.24chasa.bg/Article/2283349

Напиши коментар:


Публикувай