757 0

Църквата със срутен навес трябва да бъде укрепена

Калина Петрова

Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата /МК/ извършиха на място съвместно с представители на община Калояново проверка на случая с църквата „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен, навесът на която наскоро се самосрути.

Черквата е паметник на културата с историческо значение, тя е градена в средата на 19 век. Припомняме, че още преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация  на черквата „Свети Георги“ в село Черноземен.

След края на проверката бяха дадени и конкретни указания и предписания за последващи действия, като най-напред трябва да бъдат почистени останките от срутилия се дървен навес пред входа на църквата „Свети Георги“ в с. Черноземен. От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в МК препоръчаха да бъдат изготвени и нова техническа експертиза на състоянието на строителната конструкция на храма „Св. Георги“, както и нова експертиза на състоянието на художествените ценности вътре в самата черква.

На основата на резултатите от тези две нови експертизи ще е необходимо да бъде преработен и актуализиран съществуващият проект за възстановяване, реставрация и консервация  на църквата в с. Черноземен, категорични са проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

Проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ дадоха предписание да се изготви и проект за временно аварийно укрепване и обезопасяване на църквата „Св. Георги“, който трябва да бъде реализиран в срок до 3 месеца.

 

 

 

България


Напиши коментар:


Публикувай