1 Септември, 2016 11:29 1 917 0

За 73-ти път филмов фестивал във Венеция

  • филмов-
  • фестивал-
  • венеция
За 73-ти път филмов фестивал във Венеция - 1
Деймиън Шазел и Ема Стоун се снимат с фенове. Снимки: АП/БТА

С прожекция на филмовия мюзикъл "La La Land" на американския режисьор Деймиън Шазел с участието на Райън Гослинг и Ема Стоун се откри 73-тото издание на кинофестивала във Венеция.

От тази година фестивалът във Венеция  присъжда две почетни награди. Първата, „Златен лъв на Свети Марко”, за принос в киноизкуството се връчи още в първата вечер на събитието на режисьора Йежи Сколимовски (на снимката долу).

За 73-ти път филмов фестивал във Венеция


Вторият лауреат  на „Златен лъв”, тази година, е Жан-Пол Белмондо. Той ще получи статуетката на 8 септември.

България ще бъде представена на фестивала с копродукцията с Белгия и Холандия „Белгийският крал“. Голяма част от продукцията е  заснета в България. Главната рояла е поверена на Нина Николина, която е българска народна певица. В нея се влюбва кралят. Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне краля в Истанбул.

Кинофестивалът във Венеция ще бъде закрит на 10 септември с римейка на "Великолепната седморка", режисиран от Антоан Фукуа с Дензъл Уошингтън в главната роля.

Първото издание на международния филмов фестивал във Венеция се е състояло от 6-ти до 21-ви август 1932 г. Първият филм е представен на 6-ти август 1932 г. и това е „Доктор Джекил и Мистър Хайд” на Рубен Мамулиан.

Измежду кинозвездите, посещавали фестивала на киното във Венеция се открояват имена като: Грета Гарбо, Кларк Гейбъл, Фредерик Марч, Уолъс Биъри, Норма Шиърър, Джеймс Кагни, Роналд Колман, Лорета Янг, Джон Баримор, Джоан Крофърд, незабравимия италиански идол Виторио Де Сика и великия Борис Карлофф, който светът помни с ролята на чудовището в първия "Франкенщайн".

Журито на фестивала:

За 73-ти път филмов фестивал във Венеция


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА