2 Септември, 2016 05:00 2 650 0

Филмов подлез ще краси центъра на София

  • филмов-
  • подлез-
  • центъра-
  • софия
Филмов подлез ще краси центъра на София - 1

Младият екип на ПОдЛЕЗНО продължава и тази есен да изненадва столичани със своя талант да вдъхва живот и култура на неприветливите и мрачни подлези. Новият проект на групата е Филмов подлез, който ще намери своето място в пасажа между  бул. “Цариградско шосе” и ул. “Светослав Тертер”. Откриването на интересното пространство ще бъде на 19 септември.

“Слизайки по изрисувания червен килим, всеки минувач ще бъде посрещан от разнообразни артистични инсталации и впечатляващи графити”, повдигат завесата инициаторите. Това е четвъртият подобен проект на младежите от ПОдЛЕЗНО.

Сцени от емблематични български и чуждестранни филми и анимации ще бъдат изобразени по стените и нишите в подлеза от графити артисти. Творенията на седмото изкуство в света са групирани в четири категории – българско, европейско и американско кино и световни анимации. Заглавията на филмите засега се пазят в тайна.

Сред тази филмова галерия любителите на киното ще срещнат отблизо и актьори от старите ленти. Силуетите на известни артисти от миналото ще очакват минувачите, готови за снимка. Акцентът в този необикновен подлез ще бъде “Паното на славата”. То представлява стенна инсталация с гипсови отливки на ръцете на артисти. “Това ще бъдат млади и талантливи български актьори, които са бъдещето както на киното, така и на театъра. Искаме по този начин да покажем приемствеността между поколенията в изкуството”, допълват от ПОдЛЕЗНО.

Минавайки през подлеза, пешеходците ще може да видят и пана, изобразяващи с дървени летви различни кино атрибути, както и други тематични изненади.

Финансирането на проекта се поема от Българската консултантска организация и фондация “Клийнтех България”, а благодарение на средствата, събрани  чрез социалната мрежа за дарения Платформата.бг, ще бъдат изпълнени допълнителни идеи за интериора на подлеза и парковата среда около него.

Премиерата на филмовия подлез ще бъде съвсем скоро. А дотогава, всички желаещи да “влязат във филма”, могат да се присъединят към доброволците и да помагат по време на теренните дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА