Last news in Fakti

4 Септември, 2016 05:00 6 924 5

Топ 10: Мъжкарски филми

  • топ 10-
  • филма-
  • мъжкарски

Има филми, които учат мъжете на мъжество

Киното е богат жанр, който предлага за всекиго по нещо. Мъжете обаче са зрители, които харесват определени неща, които в определени случаи се превръщат в класика.

Има определени филми, които за всеки мъж са буквално задължителни. В себе си те буквално носят уроци по мъжество, били те отрицателни и положителни.

За това и Факти.бг ви предлага класация на най-добрите мъжки филми.

10. Жега

Класическа история за надпреварата между престъпник и полицай. Когато в нея са замесени Ал Пачино и Робърт де Ниро обаче, нещата стават наистина сериозни.

Филм за двама души, изтерзани от това, което правят, но не можещи да се откажат от него. Двамата се изправят в мъжка битка, от която жив може да излезе само един ден.

Диалогът между Де Ниро и Пачинo във филма пък е безценен.

9. Властелинът на пръстените

Трилогията на Питър Джаксън по произведенията на Дж. Р. Р. Толкин е истинска приказка за приятелството.

Филмът ни показва неподправената смелост на малките същества, които трябва да са изправят срещу върховното зло. В същото време имаме и големите и силни воини, които поверяват съдбата си в ръцете на малките хобити.

Филмът е изпълнен със смелост и решителност. Има няколко момента, които карат човек да нстръхне. Виждаме всички възможни мъжки емоции. От слабост и нерешителност, до върховна смелост и устремление.

8. Белязаният

Има ли човек, който да не е потръпвал при мисълта за Тони Монтана. Върховният гангстер беше невероятно претворен от Ал Пачино в криминалната класика на Брайън де Палма

Монтана е част от криминалния свят. Но не въображаемия, разказващ за мъже на честта и семейни ценности, а за реалния и много гаден такъв. Монтата е безкруполен, кръвожаден и дори луд.

Всъщност емблематичното при него е, че в края на филма ние виждаме, че той има скруполи. Мафиотът умира, заради единственото добро нещо, което прави. Той може да е хладнокръвен убиец, но отказва да убива жени и деца.

Монтана може да е ужасяващ образ, но в него има нещо енигматично. За това и много мъже носят тениски с неговия образ.

7.  Роки

Спортът е нещо наистина мъжко. Триумфът на пълния неудачник, пък е нещо наистина вдъхновяващо.

Италианският боксьор от Филаделфия, живеещ в гетото и възползващ се от своя единствен шанс да промени живота си, е истински символ на желанието за победа.

Филмът ни показва победата в загубата. Роки се бие с шампиона и губи по точки. Той обаче не е повален. Въпреки болката, съумява да се задържи на крака и да отвръща на ударите.

„Роки“ вдъхва надежда на всеки аустсайдер. Колкото и ужасно да изглежда всичко, ако имаш куража да се изправиш срещу съдбата, тя може и да ти намигне.

6. Добрият, лошият и злият

Перфектният уестърн от невероятният Серджо Леоне. Класическата история за трима сурови мъже, дебнещи се един друг в прахта на разкъсваната о гражданска война Америка.

И трима имат една цел. И тримата имат нужда един от друг. И тримата не се харесват. Зрителят вижда тричасова сага на дебнене, хитруване и надлъгване. Всеки прави мръсно на другия, всеки се съюзява с другия. За да победи някой, в крайна сметка ще трябва наистина да се съюзи с някой от враговете си. Наистина класика.

5. Рамбо

Тук визирам първия филм за Джон Рамбо. На пръв поглед той е класически екшън, но в себе си съдържа и доста социални послания.

Това е историята на отхвърления от обществото войник. Човек, подготвен да оцелее в най-тежката ситуация, не може да оцелее в нормалния живот. За това и той се връща към войната, макар и пренесена в малък град.

Джон Рамбо е еманацията на войника, който не може да живее без войната. В последните няколко минути той изразява цялата драма на военните от Виетнам, в може би най-силното актьорско представяне на Силвестър Сталоун.

4. Смело сърце

Мел Гибсън е всеизвестен майстор на пресъздаването на върховни мъжки образи. В „Смело сърце“ обаче той прави роля, представляваща върховно вдъхновение за мъжката аудитория.

Уилям Уолъс е нещо като събирателен образ на идеала за национален герой. Смелият войн, който се бори за свободата на Шотландия, неволно превръщайки се във водач на своя народ.

Естествено образът на Уолъс във филма е до голяма степен захаросан. Самата история обаче е невероятно въздействаща. Речта преди битката при „Стърлинг“ и до днес е един от най-въздействащите монолози в киното.

Финалът на филма е ужасяващ, но разкриващ по невероятен начин мъжеството на героя. След всички мъчения и тормоз, той отказва да поиска милост. Много мъже са проронвали сълзи на тези сцени.

3. Гладиатор

Ръсел Кроу представи ултимативния мъжки образ в епоса на Ридли Скот. Това е история за война, показана от една по-различна страна.

История за любовта, предателството, честта и отмъщението. В образа на Максимус няма излишно захаросване. Той дори не е замесен в така типичната за тези филми любовна история. Това е суров войн, който изразява любовта към загубеното си семейство чрез търсене на отмъщение.

При снимане на подобен филм днес, вероятно ще сме залети със заголени мъжки тела с по няколко реда плочки. В „Гладиатор“ този фактор липсва Ръсел Кору няма нужда да се съблича, за да изрази същността на героя си. Той носи пълната аура на военен. Това е филм, който наистина вдъхновява мъжете. 

2. Кръстникът

Естествено, примерът в този филм не е идеята за мафията. Примерът е идеята за отдадеността към семейството. Вито Корлеоне и Майкъл Корлеоне са двама мъже, обрекли себе си на престъпността , за да защитят семейството си.

Хладнокръвната мъжка фигура, която стои в креслото, подобно на трон и до днес е символ за власт. Главите на семейство Корлеоне са жестоки, но в същото време проницателни и умни.

Цялата сага за Майкъл Корлеоне е приказка за измяната на собственото аз, в полза на близките до теб. Това е история за мъже, опитващи се да защитят семейството си. В много случаи цената, която плащат, е продиктувана от собствените им действия.

1. Спасяването на редник Райън

Вероятно най-добрият филм за Втората световна война. Лентата разказва историята за върховната саможертва.

Отряд от американски военни пресичат военна Европа, за да открият последния оцелял син на семейство, загубило три от децата си по време на войната.

Том Ханкс прави наистина изключително реалистична роля на командир, опитващ се да приведе хората си през ужаса на войната. Мат Деймън пък е редник Райън. Едно обикновено момче, което трябва да се справи с отговорността да заслужи жертвата на много мъже, които вероятно са по-добри от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да вай

    0 1 Отговор
    Едно време се кефех на "Мъже на честта" с Робърт де Ниро и Куба Гудинг - няма стрелби, взривове и кървища. Лошото е, че покрай циганията в Бг, неусетно станах расист и сега не мога да го гледам тоя негър как си направи крачките в съда...
  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Само където Жега трябва да е първи а Спасяването на р. Райън на десето място. Властелинът няма място в класацията, а Роки е повече комедия отколкото мъжкарски филм.
  • 3 2243

    1 0 Отговор
    Колкото и да харесвам Властелинът на пръстените, аз също смятам, че не е за тази класация.
  • 4 конят

    1 0 Отговор
    Аз пък мисля, че властелинът на пръстените си е точно за тази класация. Филма си е мъжкарски и е супер надъхващ
  • 5 Коня

    0 0 Отговор
    Бих добавил филма "Седем Самурая" на Акира Куросава. По-мъжкарски от този филм не знам. :)