4 Септември, 2016 02:45 1 407 0

Световен фестивал на анимацията във Варна за 12-и път

  • фестивал-
  • анимационен филм-
  • варна
Световен фестивал на анимацията във Варна за 12-и път - 1

Задава се 12-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2016. За поредна година елитът на анимационното изкуство ще покаже своето творчество в морската ни столица. Събитието, посветено на голямото изкуство на раздвижените кукли и рисунки, се организира от Сдружение „Световен Фестивал на Анимационния Филм“, съвместно с Община Варна и Фестивален и конгресен център Варна и се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Национален Филмов Център, Външно министерство и Национален фонд “Култура”.

Фестивалният кино-маратон ще стартира на 7-ми септември от 19:00 часа във Фестивален и конгресен център Варна с „Първа конкурсна програма: Късометражна анимация” и ще продължи до 11-ти септември, когато ще бъдат обявени лауреатите. За тези 5 дни жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на богата програма, представяща най-доброто от световната анимация, като само заглавията участващи в конкурсната част: анимация за деца, пълнометражна анимация и късометражна анимация са 109.

„Надяваме се, че зрителите ще открият в това чудно и многообразно анимационно море своите малки перли, които ще ги дарят с мигове на истинска красота, любов, доброта и щастие.”, заяви Пенчо Кунчев, част от организаторите от Сдружение „Световен Фестивал на Анимационния Филм“, сред които още: проф. Анри Кулев, Ася Кованова, Деница Христова и Силвия Иванова.

„Като творец ще споделя, че българската анимация десетилетия наред е била и ще бъде мерило за съвест, неподправен израз и ироничен, понякога дори горчив коректив на социалната действителност, нрави, порядки, елегантен естетически ориентир с убедителни внушения. Изкуството на рисуваното кино, без съмнение, ни нарежда сред елита на седмото изкуство и вие, зрителите, сами ще се убедите в това в предстоящите фестивални дни.”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в обръщение към всички приятели и почитатели на анимационното кино.

„Очакват ни пет дни на пиршество за сетивата с филмите, изложбите, ателиетата на този празник на анимацията, срещи с професионалисти от цял свят, нови идеи и творчески заряд за дълго. Морската столица Варна за пореден път ще се превърне в столица на анимационното изкуство, като даде екран и сцена за най-добрите филми и автори.”, не скри вълнението си директорът на Националния филмов център Камен Балкански.

В конкурсната програма на фестивала ще участват филми, селектирани от международна комисия, в 5 категории: най-добър пълнометражен филм, най-добър късометражен филм, най-добър студентски филм, най-добър детски анимационен филм и най-добър филм, част от телевизионна серия. Филмите ще бъдат оценявани от международно жури в състав: Шпела Чадеж (Словения) - независим режисьор и продуцент на анимационно кино; Едмундс Янсонс (Латвия) - режисьор на анимационни филми, графичен дизайнер и съосновател на филмовото студио Atom Art; Моника Кучниецка (Полша) - автор на късометражни анимационни филми и музикални клипове и организатор на работилници за стоп моушън анимация за деца и възрастни, които ще представят и свои програми на фестивала, с вход „свободен”. Част от журито са още Жорж Сифианос (Гърция) - автор на филми, преподавател по анимация в университета École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs в Париж и един от основателите на „CARTOON” (Европейска програма МЕДИЯ), който ще проведе лекция „Анимация и музикална концепция в праисторическата живопис” и доцент д-р Ивo Драганов, преподавател в НБУ, департамент “Телекомуникации” и в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”: Телевизионна драматургия и Телевизионно програмиране, който има богат професионален опит на всички нива в киното и телевизията.

Сред най-очакваните акценти в тазгодишната конкурсна програма са 4-те пълнометражни чуждестранни заглавия, които събират филми за малки и големи (16+). Това са: Вълшебната планина/The Magic Mountain (Франция, Полша, Румъния, 2015, реж. Анка Дамян, 97 мин.), Психонавти, забравените деца/Psychonauts, the Forgotten Children (Испания, 2015, реж. Алберто Васкес, Педро Риверо, 75 мин.), Момчето фантом/Phantom Boy (Белгия, Франция, 2015, реж. Ален Ганьол, Жан-Лу Фелисиоли, 80 мин.) и Кикорики: Легенда за златния дракон/Kikoriki: Legend of the Golden Dragon (Русия, 2016, реж. Денис Чернов, 89 мин.). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, прожекциите на тези филми ще бъдат ексклузивни премиери за българския зрител, които не могат да бъдaт видяни другаде!

Не по-малко вълнуващо е и българското участие в конкурсната програма. В късометражната анимация ще видим произведенията на родните таланти: От конец до игла/From Tip to End (България, 2015, реж. Николина Цолова,7 мин.), Наркотик/Narcotic (България, 2015, реж. Димитър Димитров, 2 мин.), Само моя/Mine Only (България, 2016, реж. Йоана Атанасова, 7 мин.), Имаго/Imago (България, 2015, реж. Сотир Гелев, 16 мин.), Дъждовни червеи/Earthworms, (България, 2016, реж. Веселин Панайотов, 3 мин.), Пътуваща страна/Travelling Country (България, Хърватска, 2016, реж. Весела Данчева, Иван Богданов, 14 мин.), Мъничка/Teeny Tiny (България, 2016, реж. Милена Симеонова, 5 мин.) и Крушата/The Pear (България, 2015, реж. Петко Модев, 8 мин.), а в конкурсната програма „Анимация за деца” ще се състезава Една кратка история/One Short Story с реж. Барбара Домусчиева (България, 2015, 3 мин.).От Канада се включва и нашумялият български режисьор Теодор Ушев с филма Сляпата Вайша/Blind Vaysha по едноименния разказ на писателя Георги Господинов.

Организаторите са подготвили и богата извънконкурсна програма с вход „свободен”: представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум "Кинопроба". Разнообразна панорама с 18 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса.

За малките зрители ще има специална разширена програма – „Българска детска панорама” и ще бъдат организирани две детски работилници. Традиционно водената от г-жа Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход  ще се проведе в залите на галерия "Графит", където малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. А ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна, а филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11-ти септември в 19:00ч.

Паралелно на фестивалните дни  ще бъдат открити и три изложби: изложба с живопис на Иван Андонов (Галерия "Графит"), изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс (ФКЦ Варна).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА