Last news in Fakti

8 Септември, 2016 00:15 1 071 0

„Срещи на младото европейско кино“ в София

  • младо-
  • европейско-
  • кино
„Срещи на младото европейско кино“ в София - 1

18 филма, няколко  дискусии, безплатни ученически прожекции, уркшоп за младежи и представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd– това са само част от акцентите в третото изданиe на фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Той ще се проведе от 26 септември до 2 октомври в кино „Одеон“ и залата на Френския културен институт и ще покаже  филмовите заглавия, обединени в 3 тематични програми.

Първата, наречена „Нови гласове“,  ще представи филми на съвсем млади и  обещаващи автори. Сред тях е Party Girl / Купонджийка , спечелил   „Златна Камера” в Кан и  определен от журито  като „див, щедър и невъзпитан“ . Публиката ще може да види и първия френски  филм за  супергерой: „Винсент не е риба” , както и португалските  „Джон Фром”  и „Обратно у дома” . Безспорният гвоздей в програмата обаче е документалният  „Утре”  . Той е отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през  2016г.,  до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света.

Голям интерес се очаква към програмата „Права на детето“. Филмите, включени в нея, ще станат отправна точка за кръгли маси и дискусии, в които ще се включат френски магистрати и техни български колеги, както и специалисти от Румъния и Молдова  по въпроси, свързани с образование и успешни съдебни практики.Те  ще  дискутират по теми като  анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище,  бездомни деца,  малолетни  в конфликт със закона и др. Очаква се да бъдат изработени съвсем конкретни текстове  като част от подготвяната  съдебна реформа в България, в посока по-дружелюбно правораздаване  за децата извършители  и жертви на престъпления. Отправна точка за всички тези разговори ще бъде  филмът  на режисьорката Еманюел Берко "С високо вдигната глава", открил фестивала в Кан през 2015г. Неговият сюжет разказва историята на 6-годишния Малони. Изоставено от майка си, момчето  често е привиквано  в съдилищата за малолетни. Един ден,  изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл на  живота.Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и  Катрин Деньов в ролята на детска съдийка.

Интересно хрумване на организаторите на фестивала е да направят програма Forever Young, посветена на първите опити в киното на режисьори, считани днес за класици и изучавани във  филмовите академии по света. Стартът ще бъде посветен на   Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудият Пиеро” и „Презрението”.За догодина създателката и основен двигател на фестивала Ралица Асенова обещава да видим първите опити в киното  на Жак Деми , а за петото издание на форума  е в преговори за две непоказвани заглавия на ранния Трюфо.

За най-младите зрители е  подбрана програма от безплатни образователни прожекции и кино-уъркшоп, в който за 5 дни  група младежи ще направят кратък филм и  ще го покажат  на голям екран при закриването.

„Срещи на младото европейско кино“ в София


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА