727 0

Читалището – духовен център

Стефанаки Йоанис

С празник под надслов „Читалището – духовен център от Възраждането до днес“ район „Възраждане отбеляза Деня на София“. Повече от три часа 9-те читалища на Района представяха дейностите, историята и постиженията си в парк „Възраждане“.

„В името на София е кодирана Божията премъдрост, която ни закриля и помага със силата на вярата, надеждата и любовта“ каза кметът на район „Възраждане“ Савина Савова при откриване на събитието.

„Район „Възраждане“ се развива - стремим се да съхраним архитектурните и културни ценности, създаваме по-добри възможности за живот и работа, нови места за отдих и спорт за софиянци и гостите на столицата. Щастлива съм, че днес, в Деня на София, сме заедно с всички Вас в най-младия парк на столицата - парк „Възраждане“. Посветихме този празничен ден на една уникална българска културна институция – читалището, която от Възраждането до днес съхранява българският дух и ценности“ подчерта в приветствието си Савина Савова и пожела здраве, щастие и мъдрост на всички присъстващи.

Читалищата, които работят на територията на район „Възраждане“: НЧ „Аура“, НЧ „Христо Ботев -1917“ , НЧ „Васил Друмев“, НЧ „Св. Наум Охридски“, НЧ „Емил Шекерджийски“, НЧ „Интеркултура“, НЧ „Македония“, НЧ „Кузман Шапкарев“, НЧ „Природа и наука“, представиха своите библиотеки, издателска дейност, езикови школи, школи по изкуства, своите състави и не на последно място – своите преподаватели, които с отдаденост и професионализъм предават знанията и опита си, откриват и създават младите български таланти.

По време на празника имаше творчески работилници по изобразително и приложно изкуство, музика, открити уроци по български народни танци, народна музика, акордеон, китара и таекуондо.

В концерта, който район „Възраждане“ подари на софиянци и гостите на столицата, имаше изпълнения на инструменталните, вокалните и танцовите състави от читалищата. И както традицията повелява, празникът завърши с голямо българско хоро.

България


Напиши коментар:


Публикувай