897 0

Райна Кабаиванска с награда за принос в областта на музиката  

Стефанаки Йоанис

С наградата на София за ярки постижения в културата - област “Музика” бе удостоена  Райна Кабаиванска на връчването на наградите на София на 17 септември т.г. за изключителен принос към културата на града.  Наградата е за заслугите на голямата оперна прима в развитието на млади оперни певци от България и чужбина в майсторските ѝ класове в Нов български университет. Тази година за майсторския клас на г-жа Кабаиванска в София пристигнаха кандидати за участие в него от 19 различни държави.  


Наградата беше връчена снощи /17 септември/ на официална церемония в Софийска опера и балет.  Появата на Райна Кабаиванска изправи в аплодисменти на крака цялата зала.  
„Ние жените имаме една скорост повече“ се пошегува г-жа Кабаиванска, след като изказа благодарности за дългогодишното партньорство към Нов български университет, Столична община и НДК за нейната номинацията за принос в развитието на българската култура. 
Райна Кабаиванска получи приза на София само седмица преди заключителния галаконцерт на учениците в нейния майсторски клас на 25 септември в Софийска опера и балет.  За българската публика концертът се е превърнал в едно от най-очакваните събития в началото на музикалния сезон всяка година. 
Майсторските класове на школата Кабаиванска се провеждат и организират от НБУ от 2001 г. Настоящият клас на примата в София /9-24 септември/ е шестнадесетия пореден път, в който в София се събират млади оперни таланти от цял свят. До момента фонд „Райна Кабаиванска“ е присъдил повече от 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия и специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия.
През декември Школата Кабаиванска подготвя грандиозен оперен спектакъл на операта „Турандот“ на Джакомо Пучини.  Суперпродукцията е съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в 3 представления - на 9, 11 и 13 декември. Ролите ще бъдат поверени изцяло на ученици на Райна Кабаиванска от нейните класове от България и Италия, някой от които вече звезди на световните сцени.  
Райна Кабаиванска е една от най-значимите съвременни оперни актриси на България. Началото на блестящата кариера на Кабаиванска започва през 1961 г. с дебют в Миланската скала и преминава през всички световни оперни сцени – Ковънт Гардън в Лондон, Парижката опера, Театро Реал в Мадрид, Метрополитън опера и Карнеги Хол в Ню Йорк, Театро Колон в Буенос Айрес, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, Софийската опера, Большой театър в Москва, операта в Токио, Фестивала в Залцбург и много други. Партньори на Райна Кабаиванска на сцената са няколко поколения велики тенори – Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти. В своята 55-годишна кариера тя интерпретира незабравими роли в изключително широк репертоар от XVIII до XX век. Репертоарът ѝ включва оперни произведения от Глук, Спонтини, Росини, Доницети, Белини, Берлиоз, Верди, Вагнер, Гуно, Чайковски, Масне, Каталани, Яначек, Леонкавало, Рихард Щраус, Чилеа, Джордано, Лехар, Дзандонай, Пуленк, Вайл, Далапикола, Бритън, Нино Рота, както и камерни произведения от Масне, Шoсон, Равел, Пуленк и Шостакович. Емблематични и останали единствени са нейните превъплъщения в големите драматични роли на Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини и Манон Леско, на Тоска и Мадам Бътерфлай, които тя изпълнява в повече от 400 спектакъла.
Носител е на многобройни награди: Белини – 1965 г., Viotti d’Oro – 1970 г., Пучини – 1978 г., Илика – 1979 г., Монтеверди – 1980 г., Призът на Академия „Медичи“, Лоренцо Великолепни – 1990 г., Голямата награда „Един живот, посветен на музиката“, Венеция – 2000 г., Doctor Honoris Causa на Нов български университет за принос към световната музикална култура. За изключителен принос в областта на изкуството и за развитието на демокрацията в България е удостоена с орден „Стара планина“. Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. През 2011 г. е удостоена с най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска получава Оскар за кариера в оперното изкуство.

България


Напиши коментар:


Публикувай