Last news in Fakti

25 Септември, 2016 13:34 2 750 0

НИМ ще възстанови паметника на Каймак-Чалан

  • каймакчалан-
  • паметника-
  • възстанови-
  • ним

Възстановени ще бъдат общо 3 военни паметника в Македония

НИМ ще възстанови паметника на Каймак-Чалан - 1
Снимки: НИМ

Директорският съвет на Националния исторически музей взе решение да възстанови 3 военни паметника в Македония. Това са разрушения тази година на 22 септември български военен паметник на връх Каймак-Чалан, военното гробище на Осми Приморски варненски полк при с.Хума и военния паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат на мястото, където е загинал - до пътя за Валандово, близо до Дойран.

Съдбата на този паметник е уникална, тъй като е издигнат от друг българин – Борис Дрангов през 1916 г., в чест на Каварналиев, командир на 9-а Плевенска дивизия, заел позиция край Дойран. Монументът е разрушен от Югославия през 1966 г. НИМ изработи наново паметника, но скопските власти не позволиха да бъде поставен на същото място под предлог, че това не е войнишки паметник, а на висш офицер от българската армия. А висшите офицери определяли завоевателната политика на България спрямо бедния македонски народ.

Ще отбележа само, че македонският народ не е създаден през 1913 г., коментира Димитров. Коминтернът ще го измисли 30 години по-късно. Когато през 2009 г. директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров трябваше да напусне музея, тъй като стана депутат, а после – министър, беше решено възстановеният паметник на полк. Каварналиев да бъде подарен на град Шумен, неговото родно място. И бе поставен на площад близо до Томбул джамия.

НИМ няма против да направи още едно копие на паметника. Екипът на музея има голям опит в изграждането на военни паметници. Досега са изградени 30, като 10 от тях са в Македония. Между тях са големите мемориални комплекси в Ново село, Струмишко, Мало Чичево, Прилепско, Дреново, Гевгелийско и Беранци, Битолско.

НИМ е успял да постави дори гранитно копие на Мадарския конник в град Скопие. Освен в Македония, НИМ е възстановил още два военни паметника в Сърбия – на Нешков връх и с.Вълковия, Царибродско. Негово дело са големите войнишки паметници в Свиленград с близо 2 хил.имена на български офицери, загинали в Одринската епопея. И паметник в Омуртаг на 800 души, загинали във войните за национално освобождение. Всички паметници са изградени без държавни пари, а от Сдружение „Плиска“. И сега ще бъде направено така.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА