Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 08:25 1 434 0

Почина полският режисьор Анджей Вайда

  • анджей вайда-
  • режисьор-
  • филм
Почина полският режисьор Анджей Вайда - 1

Култовият полски творец Анджей Вайда е починал на 90-годишна възраст във Варшава.

Той е смятан за един от водещите членове на известната Полска филмова школа, която прави своя дебют в началото на 50-те години на миналия ХХ век. Нейните филми оставиха следа не само в тогавашното социалистическо кино, но и в европейското.

Вайда е носител на наградите, сред които Оскар, "Златен лъв", "Златна палма" и други.

Творческият му път започва през 1955 година. През 80-те години на миналия ХХ в. Вайда работи основно в чужбина – във Франция и Германия. Той е принуден да емигрира заради въведеното в родината му извънредно положение. Това не му пречи между 1981 г. и 1989 г. е член на консултативния комитет на "Солидарност". След отмяната на политическата цензура през 1989 г. получава възможността да реализира филми като "Катин" и "Лех Валенса".

Поклон пред светлата му памет. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА