Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 13:57 3 983 0

Уникален спектакъл на балет „Арабеск”

  • арабеск-
  • арнаудова-
  • балет
Уникален спектакъл на балет „Арабеск” - 1
Сцена от "Нестинарка" - - Снимка: Балет "Арабеск"

Уникален спектакъл на „Арабеск” очаква на 25-ти октомври почитателите на балетното изкуство.

По повод 70 години от рождението на Маргарита Арнаудова публиката ще има възможността да преживее отново върховите спектакли „Пролетно тайнство”, „Нестинарка” и „Болеро”- една рядка възможност да се докоснем отново до естетическия свят на голямата наша хореографка, съобщи за Факти.бг Мая Михайлова, ръководител проекти балет „Арабеск”.

Премиерата на "Пролетно тайнство" на Маргарита Арнаудова в балет „Арабеск” излиза на 16 май 1977 г. Сценограф на спектакъла е Мария Трендафилова, която през целия творчески път на Маргарита Арнаудова работи в тандем с нея по най-големите нейни постановки.

Спектакълът е сред най-играните  произведения на М.Арнаудова. Присъства в турнетата на „Арабеск” в Белгия, Финландия, Швеция, Франция, Чехословакия, Унгария, Германия, Италия (в няколко последователни гастрола), както и в Индия, Индонезия, Сингапур, Филипините, Зимбабве, Полша и др..

След смъртта на Маргарита Арнаудова, по идея на доц.Калина Богоева, директор на Балет „Арабеск” по това време, спектакълът  е възстановен от Румяна Маркова и Радомир Начев.

 

Филмовата версия на спектакъла, която ще бъде представена в Гала-вечерта  е заснета от режисьора Михаил Пандурски и оператора Атанас Тасев, заедно с Маргарита Арнаудова през 1982 г. В ролята на Жертвата       Розина Камбурова, Жрец – Георги Елкин.

И до днес „Пролетно тайнство” на Маргарита Арнаудова е пример за хореографско и постановъчно многообразие и майсторско изграждане на взаимодействието музика – танц

 

Във втората част на вечерта Балет „Арабеск” ще танцува легендарната „Нестинарка” - музика - Марин Големинов, хореография - Маргарита Арнаудова, художник - Мария Трендафилова, възстановка- Олеся Пантикина.

От премиерата си през 1978 г „Нестинарка“ – сюита на Маргарита Арнаудова шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“ .

Сюжетът е изграден върху основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня.

Първоначално поставя сюитата през 1978 г. в балет „Арабеск”, а по-късно през 1986 г. и целия балет в Софийската опера.

„….Спектакълът на Арнаудова е изтънчено стилизиран – от земната „босонога” техника до лайтмотивните движения с ръце, като че вграждащи в икона лика на тъй неземната девойка….”

                                                                                                       Гузел Щилянова

                                                                                            След смъртта на Маргарита Арнаудова „Нестинарка” сюита е възстановена в балет „Арабеск” през 2002 г. от Олеся Пантикина. .Изпълнява се  от ново поколение танцьори и се играе до днес.

В юбилейната вечер ще видите Даниела Иванова в ролята на Демна, Константина Ханджиева в ролята на Струна и в ролята на Найден ще гостува солистът на балета на Софийската опера Никола Хаджитанев.

„Болеро” е един от най-ярките спектакли на балет «Арабеск», останали в наследство от Маргарита Арнаудова. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г,. Костюмите са дело на художничката Мария Трендафилова..

„Болеро” носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, като балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц.

Именно с „Болеро” (1928) светът научава името на композитора. МОРИС РАВЕЛ. Равел разказва колко учуден и зарадван бил, когато дочул някакъв нюйоркски докер да си  тананика произведението му.

Знаменитата тема от 17 такта, зараждаща се в леко звучащата флейта на фона на абсолютно неизменна ритмична формула се повтаря многократно, всеки път инструментирана по новому. С всяко повторение силата на звучността нараства, тембровата палитра разцъфтява, усилва се динамичното напрежение. Звуковата маса расте и се разширява като неудържима лавина.

Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова

Спектакълът не  слиза от афиша на балет „Арабеск” от премиерата си през 1987 г. и е „обиколил света” с почти всички турнета на трупата.

Спектакълът е  на 25 октомври от 19 ч. в Музикалния театър. Билети на касите на театъра и на Eventim.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА