22 Октомври, 2016 18:10 1 900 1

Боб Дилън изнерви Шведската академия

  • боб дилън-
  • шведската академия-
  • нобелова награда-
  • литература-
  • изнерви

Шведската академия се надява да влезе в контакт с певеца

Боб Дилън изнерви Шведската академия - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-новият Нобелов лауреат за литература Боб Дилън изнерви журито в Стокхолм, което му присъди наградата. До този момент Боб Дилън не е коментирал по никакъв начин наградата, а това е направо "нечувано и арогантно". Така поне се изрази Пер Вестберг, един от членовете на журито, пред в. "Дагенс нюхетер". Все още Шведската академия се надява да влезе в контакт с Боб Дилън, защото наградата трябва да бъде връчена официално на 10 декември в Стокхолм. Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция е на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 г. насам всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм от краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Засега не е ясно дали изобщо Боб Дилън ще се появи. Нобеловият лауреат Боб Дилън си е просто това, което винаги е бил - бунтарят Боб Дилън. Той е първият музикант, който получава Нобеловата награда за литература, с което покруси световните литературни среди. Досега двама са отказвали наградата - Борис Пастернак и Жан-Пол Сартър.

Пастернак е бил под натиск на съветските власти да откаже наградата. Борис Пастернак получава Нобелова награда за литература през 1958. След присъждането следват две телеграми до Шведската академия. Първата е със следния текст: Крайно благодарен, трогнат, горд, удивен, смутен. Втората: Вземайки под внимание значението, което се отдава на тази награда в обществото, към което принадлежа, трябва да отхвърля това незаслужено признание. Моля, не приемайте с обида доброволния ми отказ.

Жан-Пол Сартър е известен с това, че отказва всякакви почести. През 1964 година Нобеловият комитет присъжда на Сартр Нобелова награда за литература, която той отказва да приеме, тъй като „един писател не трябва да си позволява да се превърне в институция“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Шапка свалям за достойното поведение на Боб Дилън към тази покварена и слугинажна шайка от подлоги. Те нямат никакво право да оскверняват идеята на Нобел!
    С наградите на Ал Гор и Обама, тази т. нар. "академия", отврати всички сериозни учени и творци и показа, че е сбирщина от гнусни и подли мухльовци!