1 259 1

Дафина Моллова показва импресии в „Галерия 10”

Димитрина Ковачева

Импресия на сезоните и настроенията разкрива Дафина Моллова в своята четвърта самостоятелна изложба, която авторката открива на 27 октомври в столичната „Галерия 10” на ул.”Борис I”.  Художничката е подбрала 24 живописни работи, среден формат, в които остава вярна на своя неповторим стил – романтично, меланхоличен и много вдъхновяващ. В своите нови творби Дафина отново черпи вдъхновение с пълни шепи от природата.

Повечето й картини приличат на някакъв вихрен сън.  Авторката ни пренася сред полегати хълмове, през които вятърът преминава като вихрушка, за да разроши короните на дърветата или да подреди в наклонена редица лилавите снаги на тополите. Или пък ще се успокои и ще застине в мързелива мараня над морската шир („Ментов следобед”).

Прави впечатление и нейният пясъчен път край морето - много деликатно и естетски тя е успяла да пресъздаде пролетното настроение – с топлината във въздуха, със свежата зеленина на тревата и ярките цветове на маковете.  „Рисувам нещо по-различно, което ми е направило впечатление. Представата от видяното, което се е запечатало в паметта ми”, разказва тя. В някои работи авторката върви към по-абстрактен стил, като например в картината в оранжево, жълто, зелено и охра, като в тези цветни петна безпогрешно разпознаваме все същия вихрен есенен пейзаж.

Има нещо магическо и много романтично в нейните градски пейзажи. В тях тя успява да улови и да пресъздаде някакъв човешки, мил жест, който обикновено не забелязваме, забързани в ежедневието. Но ето, художничката не само го е запомнила, но и ни го е показала – влюбен поднася цвете на любимата си на пейка в парка или две сродни души разговарят пред бутилка вино сред небостъргачите на големия град, скрити в теменужено синята вечер. Заглавието на картините са поетични и нежни, като самата авторка – „Цяла сутрин тананиках едно и също”, „Препрочетох писмото ти”...Отидете в „Галерия 10”– заслужава си да видите нещо толкова вдъхновяващо.

 

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • любител
    Отговор
    1 14:11  25.10.16
    Много красиви картини!

Напиши коментар:


Публикувай