874 0

Нова изложба на Любен Зидаров

Старецът и трите морета ще бъде представена на 3-ти ноември

Росен Стойчев

Изложбата „Старецът и трите морета“ на Любен Зидаров ще бъде представена в галерия „Нюанс“ между 3-ти и 19-ти ноември.

Морето - примамливото, волното, страшното, непостоянното и вечното - винаги ще влияе на творците. Морската стихия предоставя своите необятни простори насмелите, дръзките, желаещите и търсещите в изкуството. Един от тези творци е Любен Зидаров, който с неизчерпаемата щедрост на таланта си рисува морето и света около него в неизброими нюанси в серия акварели, изложени в галерия Нюанс.

Връзката между тази изложба и книгата на Хемингуей е подсказана не само в

заглавието на експозицията, наречена „Старецът и трите морета“, но и от думите на самия автор:

“Спомням си, че преди години една от моите самостоятелни изложби имаше същото наименование. То и тогава си бях старец, така че заглавието си беше точно на мястото, но морето беше едно, нашето Черно море. Тъй както при Спенсър Трейси в едноименния филм.

Независимо че съм роден и израснал на сушата, морето има магнетично въздействие върху мен още от детските ми години, когато го зърнах за първи път. То влезе в моя живот като фосфоресциращ мираж. Морските скали, рибарските лодки и хижи, пенестите вълни са мои любими теми и в акварела,

и в маслената живопис.

Но само едно море на стареца му се видя малко, та в галерия „Нюанс“ се насадиха три. Всяко със свой колорит и свой живот. Те дадоха различен цвят на творческата нагласа и емоционален респект. Позволих си една разходка из Северното, Западното и Източното и всичко около тях. Синята безкрайност на морето , безбройните му лица, неспирното движение и игра на вълните с всички цветове на дъгата бяха за мен магия.

Морето е живот. Но хуморът винаги е бил терен на моите изложби, а с морето шега не бива. Затова я стоварих върху самия старец. И на плаката, пък и в самата изложба е заел почетно място старият моряк, нагизден по морски, но и с четка в ръка.”

България


Напиши коментар:


Публикувай