2 755 6

Съдят Чавдар Николов за дискриминация заради карикатура за ромските стипендии

Калина Петрова

Срещу карикатуриста Чавдар Николов е подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация заради карикатура за програмата за стипендии за роми ученици, съобщи "OFFnews".

Тя се изпълнява от Министерството на образованието и Ромския образователен фонд.

Заради тази карикатура Комисията бе сезирана от Станислав Андреев Додов за дискриминация по признак етническа принадлежност.

Ето и текста на жалбата:

"Уважаема доц. Джумалиева,

На 26 октомври 2016 г., сряда, в около 07:30 ч. сутринта на уебсайта „Терминал 3” (http://www.terminal3.bg) беше публикувана карикатура от автора Чавдар Николов. Карикатурата грубо нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, защото уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата.

Карикатурата, която прилагаме към настоящия сигнал (вж. Приложение №1 и №2), е достъпна в Интернет на адрес: http://terminal3.bg/stipendii/. Към 13:00 ч. в деня на подаване на настоящия сигнал (26.10.2016 г.) публикацията на уебсайта беше прегледана 17 217 пъти, съгласно собствения брояч на Интернет страницата, намиращ се непосредствено над самото изображение в посочения адрес.

Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики.

Поводът за карикатурата е решението 600 ученици от ромски произход да получават стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд. Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“, представен на 18 октомври и изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). (вж. Приложение №3)

На карикатурата е изобразена министърката на образованието и науката, Меглена Кунева, седнала зад бюро. На челото на бюрото е поставен надпис „Стипендии“. Върху бюрото е поставено куфарче, върху което е изобразен графичния знак на еврото. Министър Кунева е отворила куфарчето и понечила да извади нещо от него. Вдясно от бюрото е изобразено множество от хора, видимо наредени на опашка пред бюрото. Над образа на министър Кунева е поставена нейна реплика: „Ама всички ли сте ученици?!“ (получер – на ответника Николов). Един мъж от множеството, застанал непосредствено до бюрото, отговаря с реплика: „Айде ма, к’во се циганиш за 30 еуро!“ (получер – на ответника Николов). Образите от множеството включват: мъж с цигара в устата, с репликата „Айде ма, к’во се циганиш за 30 еуро“, със смъкнат анцуг, от което се вижда част от задните му части и бастун; майка с голо дете на ръце; само едно дете в училищна възраст, видимо по ръста му, обуто в обувки, които са му големи; зъбат мъж с цигара в уста, и още двама видимо пушещи възрастни, една от които майката с голото дете на ръце.

Изградените от ответника образи ясно насочват към немотия (голи деца, деца с големи за тях обувки, всички са с грозни и неподбрани дрехи), просия (искането на първия от множеството, както и опашката от чакащи), пороци (трима или четирима от възрастните са с цигари), лоша родителска грижа (голото дете и пушенето около него), склонност към измами (много възрастни искат пари, докато се виждат само две деца в задната част на множеството). Всичко това считаме за уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос и явна дискриминация срещу същия.

Николов посочвам като ответник в качеството му на автор (художник) на процесното изображение. Със средствата на карикатурата той много често изразява, но и насочва общественото мнение по важни политически теми. В този смисъл смятаме, че посланието, което той отправя към обществото, е най-малкото безотговорно.

Центъра за гражданска активност посочвам като ответник в качеството му на собственик на уебсайта „Терминал 3“. Това се установява от раздела „Ние сме“ на сайта, намиращ се на адрес http://terminal3.bg/nie-sme/. Същото се потвърждава и от идентичността на имената на част от лицата, посочени в секцията „Екипът“ на сайта, намираща се на адрес http://terminal3.bg/ekipat/, с лицата, които участват като членове на управителния съвет на сдружението, съгласно посоченото в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза (вж. Приложение №4).

Искаме ясно да изразим позиция и пред Комисията, че считаме аргументите, че карикатурата е всъщност насочена към Министерство на образованието в лицето на министър Меглена Кунева (също изобразена на карикатурата), за предварително несъстоятелни. Дори и карикатурата да съдържа критика към мярката за предоставяне на стипендии на ученици от ромски произход, то тази критика се прави на гърба на ромския етнос и при това използвайки същите дискриминационни нагласи, които в голяма степен задържат неговите представители в маргинализираното обществено положение, в което се намират (и което пряко касае ромските ученици, та да се нуждаят те от стипендии).

Предвид гореизложеното, Ви моля на основание чл.50 от Закона за защита срещу дискриминация да образувате производство и да установите налице ли е дискриминация по признак етническа принадлежност, да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки".

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • АСИНСИ
  Отговор
  1 18:48  27.10.16
  ТОВА Е ИСТИНА КАКВА ДИСКРИМИНАЦИЯ АКО ИМА ТАКАВА ТЯ Е С ОБРАТЕН ЗНАК.......ЗАПОЧВАМЕ ДА СТАВАМЕ КАТ ТУРЦИТЕ НЕ НИ ЛИ ХАРЕСВА НА СЪД ..........ТЪПА РАБАТА
 • шшш
  Отговор
  2 19:08  27.10.16
  ДИСКРИМИНАЦИЯ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ,ЦИГАНИ НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ
 • 1234
  Отговор
  3 19:35  27.10.16
  Уважаеми господине дето си писал жалбата.Срамувам се от тебе,че си българин.Какво ми цитираш разни точки и членове от нещо което дискриминира бъргарите в собствената им държава,и дава права на хора които нямат НИКАКЪВ,ама НИКАКЪВ интерес да научат нещо от това което им се преподава в Българските училища.Това са хора които не уважават българските институции,които само гледат да се възползват от облагите които получават под най различна форма.Не е възможно да живееш,да ,,работиш",да ,,учиш"в една държава поколения наред ,и накрая да кажеш,че не разбираш български език,а в същото време да се нареждаш за помощи от същата държава,която те е пратила БЕЗ ПЛАТНО да учиш езика който се говори в тая държава.Да вземем пример от Канада.Който отиде там и не се научи писмено и говоримо на езика,той не получава канадско гражданство,камо ли да остане да живее там.А тия нагледци тук се родил,тук ходил на училище и нищо не научил защото не влизат в час а само се разкарват от стая на стая,и чакат кога ще дадат закуските и обяда и да си ходят ,тия дето не се интересуват от нищо вие продължавате да ги облагодетелсвувате,да получават всичко на готово.ПИТАМ ДО КОГА? При тая криво разбрана ,,ДЕМОКРАЦИЯ"отгледахте едни паразити които да лежат на гърба на българите и турците които работят.Време е да се избавим от тая пасмина която свикна всичко да и се дава на готово.
 • tsiganin
  Отговор
  4 20:50  27.10.16
  След като цитират толкова закони, защо не ни посочат и закона по който се забранява в България произнасянето на българската дума циганин? И на какво основание се цензурира и забранява тази дума?
 • Гост
  Отговор
  5 06:43  28.10.16
  ако българин направи дете на дванайсет години е педофилия А за циганите традиция. нямат задължения само права.къде си мислите че живеете като сте много хубави що не си направите една държава ама няма от кого да искате и крадете.в време е да заработят камерите.
 • 6 18:58  28.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай