Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 08:00 14 903 24

Нова теория: Българите и Буда с обща история

  • индия-
  • българи-
  • буда-
  • история-
  • теория

Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие

Нова теория: Българите и Буда с обща история - 1

От доста време се водят спорове относно произхода на старите българи. В крайна сметка се появавиха три напълно различни теории. Според първата, дедите ни са тюрки. Съвсем различно е виждането на много други учени, които гледаха на народа ни като на потомци на траките. В средата на ХХ век, на конференция на лигвисти в Москва, с една разработка на Веселин Бешевлиев бе положена основата на иранската теория за произхода на старите българи. Това съобщи за Факти.бг изследователя Павел Серафимов разкривайки каква е връзката на българите с Индия.

Още една индикация за това, че част от предците на индийските брамини са потомци на траките, които Дионис довежда е факта, че в далечното минало, по времето на Патанджали (края на първо хилядолетие преди Христа) задължително качество за брамините е да са със светла кожа и руса коса. Повече от ясно е, че в този период, брамините, които са част от древните арийци, няма как да принадлежали на местното население. Еврипид описва Дионис като красив младеж със златисти къдрици, логично е неговите потомци да са хора с по-светла коса от тази на дравидите.

Потомци на старите арийци се явяват и саките-народ обитаващ Средна Азия в далечното минало. За саките се смята, че са наследници на кшатрия – войнската класа на арийците. Днес саките са набедени за иранци, но още в средата на първо хилядолетие преди Христа, гърците са знаели прекрасно, че саките са траки и са отбелязали това съвсем ясно в своите литературни творби. В сборника “Cambridge Ancient History”, Vol. X, p.247 е изказано виждането, че под названието сака парадрая персите може да имат предвид гетите. Персите наричат масагетите ма-сака, т.е. гледат на масагетите като част от саките, а за масагетите Йордан е категоричен, че са част от гетите. На масагетската царица Томира е приписано основаването на град Томи в Добруджа през VI век пр. Христа. Нека не забравяме, че тракийските успоредици на арийските топоними и хидроними са предимно от земите на гетите, това няма как да се дефинира като случайност.

За саките трябва да се спомене още нещо от значение. Знае се, че те са със светла кожа, т.е. те спадат към антропологичен тип, който е различен от този на индийците и иранците. Не кой да е, а известния в цял свят Буда произлиза от средите на саките. Неговото истинско име е Сидхарта, а Буда е прозвище със значение буден. Друго име на основателя на една от най-разпространените религии е Сакия Сину – тук етническия произход на Буда е указан съвсем ясно.

Да не забравяме и това, че учението на Буда е едно отражение на доктринатата на живелите доста по-рано Залмоксис и Орфей, които проповядват за безсмъртието на душата, а наблягат и на важността от непривързаност към материалното и на въздържането от хранене с месо.

Съществуват и други данни свързващи Буда с траките. Правейки проучване на историите за похода на Дионис в Индия, Д.М. Бухарин споменава, че тракийския бог оставя наследници. Като такива са посочени Спатемба и Будия. Бухарин смята, че в старата индийска легенда може да се прави загатване за Буда. Това не е за пренебрегване като имаме предвид факта, че саките, от които Буда произлиза са траки, такъв е и Дионис – син на богинята Земела.

Разбира се, в случай, че един народ се засели в определена територия, там трябва да останат и някакви материални следи. Такива има, но е жалко, че по въпроса почти не се говори. В Северна Индия са намирани особени видове кирко-копачи с втулка. Те нямат традиция на развитие в региона, а най-рано се срещат на територията на България през пето хилядолетие пр. Христа. Поради своята ефикасност, тези кирко-копачи се ползват дори и днес, но вече направени от желязо, а не от мед, или бронз.

Интересни паралели се срещат и между керамиката от Северна Индия и по-старата халколитна керамика от Тракия. Както формата на съдовете, така също и орнаментите показват смайващи прилики. Не е за пренебрегване и факта, че значително количество знаци от печатите намерени в Мохенджо Даро, Харапа, Лотал и т.н. съвпадат напълно с така наречената Балканска, Дунавска писменост, която е поне две хиляди години по-стара.

Тези сведения са безспорно важни и интересни, а към тях може да се добави още нещо. Преди около две хиляди години Страбон съобщава за тракийското племе сарапари живеещо между арменци и мидийци (хора обитаващи Иран). Малко по-късно Плиний Стари поставя клон на сарапарите край Бактрия (Афганистан). Разказвайки за северноиндийските племена, същия автор споменава кикони, туни, брисари, чиито имена са почти идентични на тракийските племенни названия кикони, туни, брисеи.

Не само разполагаме със сведения на над десет стари автора за идване на траки в Индия, но съществуват и данни за конкретни тракийски племена в Средна Азия.

Като имаме предвид тези неща, не е никак учудващо, ако се натъкнем на значително количество близки думи в тракийски и санскрит:

санскрит-тракийски-български

адима-адина-адин (един родоп.диал.)

акси-ак-око

амба-ямба-(в)ъмбел (извор)

апа-апа-(в)апа (блатиста вода стблг.)

асми-аз-аз

аси-аса-осил, острие, острота

асия-оста-уста

бага-багайос-богъ (бог)

бáла-балиос-бял

балá-балайос-болии (по-голям, по-едър стблг.)

бара-аберет-бьрати (бера, събирам, нося стблг.)

братр-братер-братрь (брат стблг.)

бргу-берг-бряг

буриж-бруз-бърз

васу-васо-весел

ведате-видето-вѣдѣти (зная стблг.)

виса-виса-вьсъ (село, селище стблг.)

гарма-герме-горя, горещ

гири-гара-гора

дала-дел-дел (дял, парче)

дама-дама-дом

дана-дане-данъ (данък, дар стблг.)

дате-дает-дѣти (поставям, слагам стблг.)

дина-дин-ден

дршиу-дерзас-дързък

драма-друме-дръм (горичка)

дума-думас-дымъ (дим стблг.)

дхар-дарза-държа

джара-стар-стар

ила-ила-илъ (глина стблг.)

кала-кал-кал

кама-кама-камотна (хубава родоп.диал.)

крсна-керсас-чер (черен)

купака-купа-купá (купчина)

ма-ме-ме (мене)

матр-матар-матерь (майка, майчин стблг.)

пана-пана-пяна

прия-приянт-приятен

прус-прас-пръскам

сама-сама-самъ (сам стблг.)

сари-звер-звѣръ (звяр стблг.)

ступа-стоб-стобор

сушка-саусу-суша

свита-светул-светъл

такас-такос- (по)текло

тама-тама-тъма

тата-тата-тате

три-три-три

трас-трус-трус

уда-вода-вода

ханти-гентон-гнетѫ (гнетя, натискам, удрям стблг.)

Всеки езиковед, който е запознат с тракийската ономастика, а и със санскрит, би трябвало да може да направи връзката между речта на Орфей и тази на старите арийци. Ако това бе сторено, щеше да е доста по-трудно да се правят спекулации относно съдбата на траките и произхода на народа ни.

Уверихме се, че данни за тракийския поход в Индия има предостатътчно, ясно е и отъждествяването на арийците саки с траките, да не забравяме и сведението на Стефан Византийски относно това, че Ария е най-старото име на Тракия. Реално погледнато повече доказателства не са ни нужни, нужна е непредубеденост, а и смелост да се тръгне против течението, против неиздържаните теории.

Представените тук данни показват, че действително има връзка между българите и Индия, но тя не е такава, каквато я описват определена група автори. Ние не идваме от земите край Хималаите, а сме потомци на древно балканско население-траките. Част от тях, в търсене на нови земи се е установяват в Средна Азия и там дедите ни повлияват културно и езиково на местното население.

Това обяснява защо само сред принадлежащите на арийците брамини се срещат генетични маркери типични и за нас българите, докато с дравидското население на Индия, генетични прилики не са установени. Виждаме, че няма мистерии и необясними феномени, или както е казал един умен човек преди време - Истината никога не е сложна, сложен е пътя тя да се укрие.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възхитен

    8 0 Отговор
    НАЙ-ПОСЛЕ! Истината никога не може да бъде скрита. И Вашият материал го доказва. Отдавна знам някои неща, но такава стройна и аргументирана статия никога не бях намирал. Браво! Да се разпространява!

    Коментиран от #17

  • 2 Хасан

    5 10 Отговор
    Аз пък мислех че българите са тюркски племена и българите и турците са си далечни братовчеди а пък то се оказа че българите са братовчеди с ромите!!

    Коментиран от #24

  • 3 Трол

    1 4 Отговор
    Поправете си под заглавието-Публикувано във факти.бг: Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие. Укрие или открие?
    Или пък не, то май е вярно. Ама що бе, нека сме тракийци, щом СПАРТОК го казва.
    Как след сумати години, под римска власт траките решиха да те нарекат българи! Или пък "четете омировата Илиада"? Що пък след толкова векове под османско владичество, българите не се нарекоха с истинското си име-траки? Ама халкгрупата по ДНК ни прави средиземномортки тип. Разбира се, от пръв поглед си личи, че не сме нордически тип. Нямаше нужда италианска поръчка за изследването ни по ДНК. Узи, Кумани, Печенеги (сегашните шопи), Гагаузите, сите сме тракийци! Даже пишем и си говорим на тракийски. Ситалк е първи братовчед на Аспарух. Някои привърженици на автохтонната теория твърдят, че сме се юрнали на североизток и след няколко века сме се върнали. Е, поне сме донесли стремето, щото тракийците (местните, останали де) не са го познавали. Да попитам СПАРОТОК, къде са ни монетите от ПБЦ (съкращението той го знае)? Или сле забравили за момент сеченето на монети и сме се сетили за него през ВБЦ? Ама царете по това време не са български, опа тракийски. Я да ми кажете българско име Асен (Азан по гръцко произнъшение) или тракийско такова? Чисто тюрксото-Хасан (Х-то и сега не се произнася в много езици), еле пък в тюркския-хайър, айър. В българския-хайде, айде. Я да види СПАРОТОК тракийски думи с буквата Ъ, ми няма. Я да обясни наличието на родовете Ду

    Коментиран от #4

  • 4 Трол

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    ...Дуло в средна Азия, ми неможе. Ако пе се лъжа Ник правеше сравнение с Дуло и Дулос, и Авитохол и Атила и Ерник и т.н. да направя ли сравнение със село Бутан и държавата Бутан? Не правете форума исторически. И без това в тях обърквацията е пълна. СПАРОТОК ще ви каже, там има един професор тюрколог, който е върл привърженик на тюркската теория. И той е за лечение! Хайде(айде) да не подминаваме македонците по историчарство!
  • 5 Картър

    8 0 Отговор
    Хасане, ще повторя, 4- те касти в Индия са четири народа живеещи заедно. Браминската каста са протобългари и е възможно и Шакямуни да е от нашите. Ако сте забелязали във филмите им цветът на кожата е от бял до тъмно кафяв и междукастовите бракове не се възприемат добре. Повечето от великите учители на човечеството са с български корени. Орфей, Заратустра, Лао Дзъ, Булгар ходжа, Боян Мага. При братята ни ашкенази има цяла плеяда велики мъдреци, бих споменал божествения Аризал. В последно време П. Дънов Учителя. Това е от атлантските гени на най- великата човешка раса на земята. Тази раса е дошла от Небето. Ние днес сме като дечица спрямо предците си.)

    Коментиран от #7

  • 6 Д'Мин

    0 0 Отговор
    Да дадеш нищо за пример в исторески аспект позовавайки се на филмите, е меко казано несериозно!
  • 7 Крилья Советов

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Картър":

    Вчера по същия начин споменах, че не съм предубеден и бих приел новата теория за произхода на българите, макар тя де не е толкова нова, но трябва сериозна работа по доказване пред научната общественост. Тролът обаче не ми обясни как, ако хазарите са тюрки, то не говорят тюркски, но приемайки исляма от арабите, волжките българи трябвало да овладеят арабски, което, разбира се, не се случило. Все едно чехите в условията на германска доминация в продължение на векове да са проговорили немски или словаците под унгарска власт - унгарски.

    Непредубеденото око обаче хваща много съответствия между санскритския и българския в примерите по-горе, но, разбира се, самите примери вероятно са нарочно подбрани и това може да е чиста проба манипулация. Обаче доста от думите са такива и в съвременните езици от славянската езикова група. Ще поживеем, ще видим.

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Картър

    4 0 Отговор
    Пак ще повторя, генетиката се развива всеки ден и до година- две ВСЕКИ ЧОВЕК ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ИЗСЛЕДВА ЗА ПРОИЗХОД И ИЗСЛЕДВАНЕТО ЩЕ Е БЕЗСПОРНО.
    Да изчакаме малко, а не днес да се обявяваме за турци и да сипем жупел и пепел срещу България и народа и, а утре да разберем, че сме най- чистокръвни аспарухови българия и, че в Турция е пълно с българи и гърци, ЗАЩОТО ДРАГИ, КРЪВТА НА ВОДА НЕ СТАВА!!!
  • 9 Картър

    4 2 Отговор
    За македоничарството две изречения. Не е безпочвено, но е едностранчиво. Гърците са ни откраднали балканската история и боговете даже. Те изкарват македоните на Филип и Александър гърци, а те са ТРАКИ, ТРАКИ СА! Гените ни са едно към едно с тези на македонците, ако и Гьорче да бе подбутнал шиптъри да бъдат изследвани, то се оказва, че и албанците също са траки.)))
  • 10 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крилья Советов":

    Не ти отговорих, а ти показах какво да търсиш! Ако искаш всичко на готово, гнездото, лястовиците и напролет. Арацския го дадох, като контрапункт,е воложзите приели исляма от арабите и затова се различавали от нас. По тази логика защо не са приели и арацския а тюркския? Дадох ти двете направления (разклонения) на тюркските езици и примера, за буквите Р и З. Но и това не си потърсил. Ще разширя подсказването- в Казахстан на шаРана казват шаЗан. Ако приемем нумите на Фадлан, че говорим език различен от тюрките (през които е преминал), а сме близки по език с хазарите, следва ли от това, че и хазарите са траки? Хайде без смях. Посочил съм ти ако искаш да търсиш нещо, не си си направил труда, но ме критикуваш. На първо четене влез в наука.бг форум и се запознай с хилядите теории за произхода ни. Ти дори и там не си влизал!

    Коментиран от #14

  • 11 Д'Мин

    0 1 Отговор
    Хахахахаха, Buddha Bless You! Някои хора са луди за вързване!
  • 12 Възхитен

    2 1 Отговор
    Да, така е. Братовчеди сме и с турците, и с румънците, и с кого ли не. Вярно е. Нека търсещите и можещите в науката намерят скоро достатъчно артефакти. Да, ще намерят. Както японският професор получи Нобелова награда за медицина по причина, че откри, че в клетките на живите същества, и на човека най-вече, има съставка, която чисти токсини, "боклуци" и регенерира клетките. Никой не го вярваше. А затова се говори в древни сакрални книги, включително има и един БЪЛГАРИН, който го е казал в предходния век. Днес вече е доказано чрез материалната наука.
  • 13 Браво

    0 2 Отговор
    Браво, браво!!! Значи Господ е Българин, Буда е Българин, ама и всички цигани са също Българи. Те затова не вървят нещата тука. Защото сме м...ли.
  • 14 Крилья Советов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    Сравнявам част от думите по-горе:
    - дрсни - дързък - така е и в съвременния чешки,
    - братр - брат - така е и в съвременния чешки.
    Няма да давам други примери, защото нямам и толкова време, но си прави впечатление доста явното съвпадение. Ибн Фадлан наистина посочва сходството между българи и хазари, а това, че хазарите са предтечи на днешните ешкенази го посочих аз преди теб. Не написах изрично ешкенази, стигаше и само евреи, защото ешкенази са около 90% от всички съвременни евреи.

    Сега, в Казахстан нещата са много сложни. Точно в Казахстан се засилва влиянието на алтайската група на тюркските езици за сметка на огурската група. Дали е правено проучване откъде идва думата "шаран" в българския език? Можеш ли да си сигурен, че преди два века името е било същото и дали не се дължи на тюркската езикова среда, в която е принудено да живее българското население? Логично е, ако тюркското бе взело връх, сега да наричаме майка си "ана" и баща си "баба", на сиренето да викаме "пейнир", на хляба "екмек" и т.н. Според мен е логично "шаран" да е "шазан" в Казахстан, защото думата е тюркска. Тя обаче не показва някакво родство между тамошното население и българското, а непряко влияние през турския, което е разбираемо, предвид това, че Османската империя е била огромна държава и тюркоезичното население е било мнозинство.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Крилья Советов

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Крилья Советов":

    Логично е да се замислим и за друго - тюрки ли са хазарите? Добре знаем, че в 13-ти век те приемат юдаизма. Повечето евреи от този генотип принадлежат на европеидната раса, което е учудващо, ако са от тюркски генотип. Другото нещо - при народите в Средна Азия се срещат леко дръпнатите очи като характерен белег. Как това не се проявява на Балканите?! Защо не се проявява при ешкенази, за които е достатъчно известно, че с неевреи почти не се смесват. Защо еврейките-ешкенази от Северна Европа са почти изцяло русокоси?!

    Не отричам, че теорията на Спароток е много интересна, но приемам, че той има пред очите си богат доказателствен материал. Аз не разполагам с нищо такова. Предполагам, ти си пропрочел нещичко като наука.бг, както твърдиш и където началото на сайта е пълна с правописни грешки (да им имам науката), както и вероятно нещо допълнително и това ти дава право (според теб) да обясняваш кой откъде е и как се е създало еди какво си. Това са теории, които изискват сериозни доказателства. Нека дадем възможност на Павел Серафимов спокойно да докаже своята теория, да обори мненията на невярващите, да представи доказателствата си пред сериозен кръг международни учени и ако е прав, ще видим историята ни пренаписана.
  • 16 Трол

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Крилья Советов":

    През 15 в. през земите ни минава полска делегация за Истанбул. В записките си един полски благородник (ако трябва ще се разровя) с учудване отбелязва, че се разбират с местното население без преводач. Траки ли са поляците? А чехите, а хазарите? Казваш,че последните са руси. Куманите (кипчаци, половци) са тюркско говорящи, но историците ги описват-руси и синеоки. Тюркизирани траки или тракизирани тюрки? Виж на картите колко голям е бил Гйок тюркския хаганат, ако човек от източния му край се срещне с уж тюрк от западния му край, дали приликите ще са повече от разликите? Последно, къде съм казал, че българите са тюрки? Публикувано във факти.бг: "Аристокрацията ни най-вероятно е била тюркска, а народа преобладаващо индоевропейски"
    Това съм казал в другата тема за Българите и майка Индия. Това съм възприел за себе си, като най вероятно предположение. И сяармато-аланска жилка сигурно има в нас, разбира се и тракийска (местното население не е изчезнало при появата на българите). Но за мен не е логично да търсим корените си в Шумер (има и такива), Индия, Булхара, Балхара, Бо-ло-китайците наричали така един народ и някой се провикна, българи! Дадох ти един форум за начало, има много такива. Чел съм руски и френски форуми, теми свързани с българите. Но ако ти бях казал виж Лев Гумильов, ще настани русофобски вой. Интересни са и турските и македонските варианти за нашия произход. Ама стига.
  • 17 Павел Серафимов

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Възхитен":

    Само като се замисли човек, че името Буда означава буден :)

    А и в крайна сметка, учението на Буда е просто едно продължение на доктрината на Орфей и Залмоксис.
  • 18 Павел Серафимов

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крилья Советов":

    Прав сте, че хазарите не са тюрки. Те са споменавани под различни имена - агатирзи, агацири, казари, козари. хозари и накрая хазари.

    Вижте тук http://fakti.bg/kultura-art/208101-nova-teoria-balgarite-i-buda-s-obshta-istoria

    По време на Ранното Средновековие при хазарите се заселват както тюрки, така и евреи. В крайна сметка хазарите приемат юдаизма, но това не ги прави евреи. Ударната част на хазарската войска са тюрките, но пак - това не прави хазарите тюрки.

    Според хазарския хаган Йосиф, както българите, така и хазарите са потомци на библейския Тогарма, който е син на Яфет, т.е. българите и хазарите са европейци, не азиатци.
  • 19 Българка

    1 1 Отговор
    Хасанчо нямаше да говори така, ако си беше направил ДНК и се беше оказало, че си е чист българин. Ама както и да е ...
  • 20 Бага

    2 0 Отговор
    Много вярно, за всички ,който им звучи фантастично държа да прочетат достатъчно литература по темата и след това да дават изказвания ето един линк с безплатни книги http://www.otizvora.com/tschilingirov от един човек спасил се от СССР в западна германия за човек който е посветил 65 от живота си в изследвания и е направил над 400 научни публикаций признат от целия западен свят макар и трудно е смаял всички в миналия век информация и доказателства не само че има има с планини и ако човек провери казаното по точния начин ( да знае къде да търси) ще остане смаян ,защото повечето места са доста големи световни авторитети!

    Коментиран от #21

  • 21 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бага":

    Когато някой пише дума в мн.ч. с Й накрая, стигам до тази дума и спирам да чета!
  • 22 Гост

    0 0 Отговор
    Ако сте запознати с 4 Благородни истини на Буда ,то първата е Дукха,чийто корен се превежда като празнота и по нататък като страдание и т.н.,това да ви напомня на българската дума Дупка?
  • 23 Любо

    0 0 Отговор
    Българите сме северни траки.Опоменатите български племена с различни наименования са така наречените мизи или мизийци.Известни в по дълбока древност и като мермедонците на Ахил .Това е споменато и от сирийски автори историци.Участали са в Троянската война.Буда също е тракиец,той е от народа на самите.Тракийската военна аристокрация.
  • 24 Българ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Отново нищо не си разбрал, то явно ви е генетично на отоманите , да не вдявате с кого имате работа- за това се иска акъл, нали Асане! А и българите никога, ама никога не с имали нищо общо с тюрките. Доказаха го 500-те години, през които се видя, кой кой е и как се оцелява под вашия ботуш - геноцид на един народ. Простихме, но не сме забравили.