Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 16:45 4 133 7

Ето отговорът на карикатуриста Чавдар Николов

  • чавдар николов-
  • карикатурист-
  • карикатура
Ето отговорът на карикатуриста Чавдар Николов - 1

Извинявайте, че повдигнахме дебат. Извинявайте, че ви накарахме да проектирате случващото се в собствените ви глави в прочита на една карикатура. Това заяви пред "Терминал 3" карикатуристът Чавдар Николов в отговор на това, че ще бъде съден за карикатурата си, на която изобрази министърът на образованието Меглена Кунева как раздава стипендии на роми. Разбира се Николов го направи освен с текст и с нова карикатура.

Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за състоянието на ромите и малцинствата в това общество, как се оглеждат в очите му и какви са причините за това. Извинявайте, че ви накарахме да си зададе въпроса за това кой и как ги употребява преди избори. Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за мащабите на нивото на ксенофобия и омраза в обществото. Извинявайте, че ви накарахме да си зададе въпроса за нивото на образование на ромчета и българчета. Извинявайте, че ви накарахме да си зададе въпроса за лошата публична комуникация на Министерство на образованието и науката. Извинявайте, че ви накарахме да си зададе въпроса за програмите за интеграция на малцинствата, тяхната отчетност и ефективност. Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за свободата на словото и ролята на медиите. Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за нивото на дебат по всички тези въпроси в нашето общество. Извинявайте, че ви накарахме да напуснете уютния балон на собствената си среда, в който битува онова идеално общество, в което си говорим на Вие и няма нужда от този дебат и което ще бъде отразено по подобен начин от художниците на карикатури. За съжаление това съвършено общество е утопия. Нашето общество е карикатурно грозно. И в това няма нищо смешно. Но се обижда, когато види отражението си в карикатурите на карикатуристите. Воайорства доволно и под сурдинка и тихичко, когато окарикатуряват силните на деня и рязко добива смелост да търси сметка, когато окарикатуряват него. КОЙ е виновен? Извинявайте, че вадим това на показ.

Факти.бг припомня, че срещу карикатуриста Чавдар Николов е подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация заради карикатура за програмата за стипендии за роми ученици.  Заради тази карикатура Комисията бе сезирана от Станислав Андреев Додов за дискриминация по признак етническа принадлежност.

На карикатурата, заради, която го съдят е изобразена министърката на образованието и науката, Меглена Кунева, седнала зад бюро. На челото на бюрото е поставен надпис „Стипендии“. Върху бюрото е поставено куфарче, върху което е изобразен графичния знак на еврото. Министър Кунева е отворила куфарчето и понечила да извади нещо от него. Вдясно от бюрото е изобразено множество от хора, видимо наредени на опашка пред бюрото. Над образа на министър Кунева е поставена нейна реплика: „Ама всички ли сте ученици?!“ (получер – на ответника Николов). Един мъж от множеството, застанал непосредствено до бюрото, отговаря с реплика: „Айде ма, к’во се циганиш за 30 еуро!“ (получер – на ответника Николов). Образите от множеството включват: мъж с цигара в устата, с репликата „Айде ма, к’во се циганиш за 30 еуро“, със смъкнат анцуг, от което се вижда част от задните му части и бастун; майка с голо дете на ръце; само едно дете в училищна възраст, видимо по ръста му, обуто в обувки, които са му големи; зъбат мъж с цигара в уста, и още двама видимо пушещи възрастни, една от които майката с голото дете на ръце.

Ето и част от аргументите на Додов, за да бъде съден карикатуриста: Изградените от ответника образи ясно насочват към немотия (голи деца, деца с големи за тях обувки, всички са с грозни и неподбрани дрехи), просия (искането на първия от множеството, както и опашката от чакащи), пороци (трима или четирима от възрастните са с цигари), лоша родителска грижа (голото дете и пушенето около него), склонност към измами (много възрастни искат пари, докато се виждат само две деца в задната част на множеството). Всичко това считаме за уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос и явна дискриминация срещу същия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Пълната действителност за БЪЛГАРИЯ в две рисунки. Браво на автора.
  • 2 коки

    0 0 Отговор
    този додов,нарочно името е написано с малки букви,може ли да иде да прави кавали на бат сали,вместо да се прави на загрижен за определени паразитиращи етноси
  • 3 КОМЕ

    0 0 Отговор
    Що бе, те нали са български граждани - аз не съм обиден от карикатурата. Да направят допитване, за да си защитят аргументите ама им трябва само 20 метра в Максуда, Орландовци или Солипиново и ще се радват, че не е нарисувал спринцовките и татуировките...
  • 4 Картър

    0 0 Отговор
    Карикатурата е много точна и правдива. Обществото трябва да бъде запознато и с т.нар. самотни майки. Развеждат се с мъжете си или изобщо не подписват граждански брак, НО СИ ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО И СЕ РАЗМНОЖАВАТ НА НАШ ГРЪБ. Помощите на такава професионална самотна майка са над 1000 лева, а това е МАСОВО И С ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ.
    Да са им живи и здрави дечицата, но откъде накъде ние с вас трябва да ги издържаме??? Царят и Доган ни превърнаха в резерват за орки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 xxx

    0 0 Отговор
    Парите са отпуснати за циганското малцинство.
  • 7 koko

    0 0 Отговор
    Комунето кунева раздава нсродни пари.Така управляват комунистите.Моето внуче не получава детски и въпреки това се учи добре.Голямо браво на авора.