Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 10:19 2 467 0

Погребалното ложе на Христос е непокътнато (Видео)

  • гробница-
  • христос-
  • ерусалим-
  • божи гроб

Учените вярват, че най-после са открили мястото на погребението на Исус Христос

Главната християнска светиня – погребалното ложе на Христос в църквата на Божи гроб в Ерусалим, е непокътната. Това пише списание National Geographic, позовавайки се на мнението на археолози, провеждащи изследването.

Много историци вярват, че първоначалната пещера, идентифицирана няколко века след смъртта на Исус като негова гробница, е унищожена отдавна. Археолози, придружаващи реставрационния екип в църквата на Божи гроб, обаче обясниха как са определили с радар, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея.

Още през XI век по заповед на халиф Хаким стените на пещерата, в която се е намирала светинята, е била разрушена. Тя е част от оригиналната сграда на църквата на Божи гроб. По тази причина имаше сериозни опасения, че ложето също сериозно е пострадало, но те се оказват абсолютно неверни.

На 26 октомври археолози премахнаха мраморната облицовка и за пръв път от векове достигнаха до скалата, на която се смята, че е било положено тялото на Исус след смъртта му. Това предизвика огромен интерес на цялата планета, а предположенията за находката валят непрекъснато.

„Аз съм абсолютно изумен. Коленете ми трепереха, защото не го очаквах“, заяви пред екипа на National Geographic археологът Фредрик Хибърт.

И в момента продължава дискусията дали това е мястото на погребението на Христос, но учените не виждат сериозна причина да се съмняват в откритието си.

„Ние не можем с абсолютна сигурност да кажем, че това е така, но нямаме друго място, което толкова точно да отговаря на описанията. Нямаме основание да се отречем от истинността на това място – заяви преди дни Дан Бахат – археолог от Ерусалим.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА