Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 17:08 1 838 3

Бъдещето на българския език

  • изложба-
  • български език

Интерактивна изложба "Искони бѣ слово" в Централно фоайе на НДК по повод Деня на народните будители

Интерактивна изложба "Искони бѣ слово" беше открита в Централно фоайе на НДК по повод Деня на народните будители - 1-ви ноември, съобщи news.bg.

Изложбата бе открита от ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Тя е посветена на 1100-годишнината от блажената кончина на Св. Климент Охридски.

Експозицията представя в образ и текст историята на българската книжнинаот идването на Кирило-Методиевите ученици в България през 885/6 година до създаването на История Славянобългарска и началото на Българското Възраждане. Визуалната концепция и дизайн на изложбата са дело на авторите Борис Мисирков, Георги Богданов и Кирил Кузманов.

При откриването й проф. Герджиков благодари на създателите на изложбата. По думите му тя е доказателство за това как можем да избираме модерни начини, за да представяме това, което е със стара традиция.

Експозицията ще остане в НДК до 18 ноември. Беше открита и кръгла маса на тема "Бъдещето на българския език". Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с развитието на езика и литературата в училище, езика на медиите, българския език и е-поколението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    0 0 Отговор
    Бъдещето на българският език е много мрачно!До 50 г. българският въобще ще изчезне и офециалният език в България ще стане английският!
  • 2 Гого

    0 0 Отговор
    Когато няма Българско население няма да има бъдеще държавата ще бъде поднесена на тепсия на ромите!
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    Те за всичко ни цакат,едно приказват,а друго правят.За това предлагам този път да ги прецакаме всички като не гласуваме нито за ГЕРБ,нито за БСП ,ДПС,АБВ,а само за обединените патриоти,и тая измет да я махнем веднъж за винаги от живота си.Те съсипаха държавата ни,прокудиха децата ни,продадоха всичко и си прибраха парите за себе си ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ДА ИМ КОНФИСКУВАМЕ ВСИЧКО КАКВОТО СА ОТКРАДНАЛИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.