5 Ноември, 2016 01:15 2 629 0

Другото изкуство на София

  • другото-
  • изкуство-
  • софия

Колкото и невероятно да изглежда от днешна гледна точка, през 80-те години на ХХ век в България има алтернативно изкуство

Другото изкуство на София - 1

Колкото и невероятно да изглежда от днешна гледна точка, през 80-те години на ХХ век в България има алтернативно изкуство. Наистина, избутано в ъгъла от праволинейното партийно виждане по това време, а хората, които го правят, лишени от почти всякаква възможност да го популяризират и поставени под угрозата да попаднат на мушката на милиционерската държава. Но, въпреки това, тези хора ги има и за тях и техните немислимо смели проекти, които продължават и през 90-те години, ще разказва художникът Орлин Дворянов на 8 ноември 2016 г. от 18:30 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Той ще представи проекта „Другото изкуство на София“.

Другото изкуство на София

Презентацията включва представяне на дигитализирани видеоматериали и документации от архива на сдружение „Изкуство в действие“, които отразяват изяви от алтернативния художествен живот на София от края на ХХ век. В презентацията ще бъдат представени части от филми на групата КУКУВ ДЕН, заснети в края на 80-те години; видеоматериали от художествени акции, пърформанси и концептуални изложби. Орлин Дворянов ще представи проекта и ще дискутира с публиката относно характеристиката на времето и спецификата на тази отминала художествена сцена.

Другото изкуство на София



Проектът „Другото изкуство на София“ включва поредица от събития, в които се представят материали от алтернативния художествен живот на София от 80-те и 90-те години на ХХ век. Значителна документация за ставалото тогава се пази в архива на сдружение „Изкуство в действие“, което обединява голяма част от активните по това време художници. Дигитализацията на този архив, реализирането на поредица от публични изяви и създаването на достъпна онлайн база данни с визуални документи предоставя възможност за запознаване „отвътре“ с текущите по онова време културни процеси. По този начин екипът на проекта опитва да популяризира едни от първите в България художествени акции, пърформанси, хепънинги и концептуални изложби, които по обясними причини, са се случвали встрани от официалния художествен живот. Документацията от тях ще се превърне в общодостъпна база данни, в глобалната мрежа.

Проект „Другото изкуство на София“ се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и е съфинансиран по програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА