Last news in Fakti

10 Ноември, 2016 03:00 1 987 0

„Мечо Пух“ е новата премиера Държавен куклен театър Варна

  • мечо пух-
  • враца-
  • кукли-
  • театър
„Мечо Пух“ е новата премиера Държавен куклен театър Варна - 1

„Мечо Пух“ е новата премиера Държавен куклен театър Варна , която беше играна за пръв път вчера вечерта и беше приветствана от варненската публика с буря от аплодисменти. Драматизация по вечната детска книга на Алън Милн, тя е посветена на 90-годишнината от раждането на любимия образ на поколения деца по цял свят.

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна и е част от събитията от инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

„Мечо Пух“ събира на сцената едни от най-уважаваните имена в българското куклено-театрално изкуство. Режисьор е адмирираната на много европейски сцени Бисерка Колевска, сценограф е един от най-награждаваните български майстори на сценичните решения и костюма Свила Величкова, а музиката е работа на популярния варненски композитор Нелко Коларов, признат автор на театрална музика.

В ролята на Мечо Пух е Вера Стойкова, но и още няколко актьори. В ролите на другите герои от обичаната история за приятелството са Боян Стоянов - Кристофър Робин, Галин Гинев - Тигъра, Диана Цолевска - Прасчо, Емилия Петкова - Ру, Красимир Добрев - Бухала, Стоян Стоянов - Йори. Ще видим и новото попълнение във варненската трупа - Теодор Христов, възпитаник на проф. Стефан Данаилов. Дебютантът в театъра прави своя дебют в ролята на Заека.

Режисьорът Бисерка Колевска се обръща към бъдещата публика на спектакъла: „С нашия „Мечо Пух“ ние искаме да кажем на възрастните да престанат да бъдат големи, да се върнат към усмивката на детството. Удоволствие беше да изградим спектакъла с актьорите от Варненския куклен театър. Такъв удивителен синхрон има между тях, че когато няколко души се сменят с куклата на Мечо Пух - Вера, Краси, Боян - дори и мен са успявали да заблудят. Всички са Пуховци тук! Всички мислят за тази история, усещането е изумително. И знаете ли, нищо не сме променяли в текста, нито дума. За мен това беше много важно, единствено сме съкращавали по необходимост. Не можем да разкажем цялата история за един час, но най-любимите сцени са тук – и пчелите, и заешката дупка, и Йори...“

За работата по „Мечо Пух“ директорът на театъра, актрисата Вера Стойкова споделя: „Режисьорът Бисерка Колевска е явление в режисурата за куклен театър. С нея сме от един клас в НАТФИЗ – класа на проф. Николина Георгиева. Между нас още тогава имаше симбиоза, не ни хвалеха, напротив - в борбата си да докажем, че сме странни, различни, ние се развихме. Бисерка Колевска остави в БНТ ярка следа – тя успя да пречупи представата за традиционното детско предаване „Лека нощ, деца“, пречупи и още една представа – че в чужбина българските театрали работят основно за пари, а не за качество. В нашия спектакъл ние сме заедно и с най-добрия сценограф за куклен театър у нас – Свила Величкова. Това са хора, които не спират да търсят. Цяла седмица измисляха решения специално за нашата сцена – сега ние, актьорите, образуваме пространството, ние организираме историята, ние сме и постоянно в движение, и постоянно правим образите. А музиката на Нелко Коларов ни дава нагласата за това. Тотален професионалист, Нелко Коларов дойде с пианото на сцената и докато ние репетирахме, той създаваше музиката на спектакъла. След това дойде и помощта на всички технически служби, а не им беше лесно, защото това е първият спектакъл в нашия театър, в който всички актьори сме с микрофони. Всичко това се случи добре благодарение на страхотната професионална близост, която имаме в нашата трупа.“

Очаква се „Мехо Пух“ да стане следващият голям хит на Куклен театър Варна, както и да бъде представян на фестивали у нас и в чужбина.

Ще има дни, в които представленията ще са от 19:00 ч., за да могат децата да бъдат със своите семейства на куклен театър в едно непривично за тях време и да се насладят докрай на тайнството, което предлага вълшебната театрална кутия. В това време Мечо Пух ще очаква и големите непораснали деца, които не искат да пропуснат срещата с любимия си герой. Представяте ли си, някои от тях могат да са на 90 години?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА