Last news in Fakti

10 Ноември, 2016 11:23 4 102 0

Уникален ръкопис за живота на Александър Македонски пази Националната библиотека

  • националната библиотека-
  • ръкопис-
  • македонски
Уникален ръкопис за живота на Александър Македонски пази Националната библиотека - 1

Единственият запазен до днес илюстриран южнославянски препис на античната повест за живота на Александър Македонски се пази в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Ръкописът, който наскоро се завърна от международна изложба в Сърбия, е част от колекцията „Славянски ръкописи” на Националната библиотека. Книгата е известна в научните среди като „Сръбска (Софийска) илюстрирана Александрия”.

От десетките средновековни книги за големия владетел Александър Македонски, писани на арабски, персийски, турски и други езици, ръкописът от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” предизвиква най-голям интерес сред научните среди. Анонимният текст съдържа 270 страници с подробно описание на живота и бойните подвизи на Александър Велики и лансира нови тези за смъртта му.

Ръкописът е от 30-те-40-те години на XV век и е препис на по-късния южнославянски превод на античната повест, илюстриран с обширен цикъл от миниатюри. Той е част от сборник, който включва още разказа за Троянската война (Троянската притча), поучителни слова, гадателни текстове, врачувания за болест и дуги.

„Александрия” е историческа фантастична повест за живота и победите на Александър Македонски. Приписвана е на Калистен, но е съставена от анонимен гръцки автор. В Западна Европа романът започва да се разпространява най-напред чрез латинските си версии, една от които е възникнала през Х век и е послужила за популярните преработки на текста в следващите векове. По-късно повестта отново е преведена  на латински и обработена от Юлий Валерий Александър Полемий в началото на ІV век. В следващите векове Александрията става много популярно четиво и е преведена на повече от 30 езика, сред които на френски, немски и чешки език през XII век; съществуват версии на коптски, английски, както  и на старобългарски  от X-XI век и втората, по-късна редакция на сръбски език от края на ХІІІ или началото на ХІV в.

Наред с Библията, Александрията е сред най-популярните четива не само през Средновековието, но и в епохата на българското Възраждане.

„Дай живот на стара книга”

Подкрепи кампанията на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” за закупуване на камера за дезинфекция по метода Аноксия.

Всеки желаещ да се включи в кампанията може да го направи като изпрати дарителски SMS с текст: DMS KNIGA на номер 17 777.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА