Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 23:30 3 540 1

Лъжци по неволя в Сатирата

  • лъжци по неволя-
  • сатирата
Лъжци по неволя в Сатирата - 1

Точно на Бъдни вечер полицаите Гобъл /Николай Урумов/и Блънт /Михаил Сървански/ са натоварени със сложната задача да съобщят на възрастна семейна двойка, че дъщеря им е загинала в катастрофа. Майката – в ролята Мария Статулова - се оказва с доста ексцентрични отклонения, а бащата /Красимир Куцупаров/ с много слабо сърце.

Двамата полицаи се оплитат в нелепи, но трогателни истории в опитите си да поднесат по-безболезнено ужасната новина. Налага се да се преборят със силова квартална активистка – въплътена убедително от Мартина Вачкова - повела безкомпромисна битка с педофилите. В историята се намесва и свещеник с артистични залитания /Константин Икономов/ и едно чихуахуа…

В крайна сметка като всяка коледна история и тази е изпълнена с приповдигнато настроение и има щастлив край.

„Лъжци по неволя” е майсторски написан фарс от шотландския драматург и режисьор Антъни Нийлсън. Той е роден през 1967 в Единбург в семейството на актьори. Учи в Уелския Кралски колеж за музика и драма. Автор е на двадесет и две пиеси, осемнадесет от които режисира на престижни сцени като Кралския национален театър и Royal Court Theatre в Лондон.

„Писането е жестоко саморазголване, но помага в лоши моменти“ – признава драматургът. Според него, няма по-голям грях за едно театрално представление от това да бъде скучно. „Публиката дава парите си, за да получи забавление и очаква от нас адекватно да изпълним нашата част от сделката. Мнозина критици смятат, че театърът е длъжен да изпълнява политическа или образователна роля. Не че това не е възможно, но театърът може да поучава истински само с добре разказана и искрено изиграна история“ – убеден е Антъни Нийлсън.

Според него, театърът трябва да даде на публиката това, което тя не може да получи никъде другаде. „Когато вечерта хората влязат в театралния салон, трябва да забравят отговорността и тежестта на ежедневието си. Което не значи, че просто ще ги разсейваме "със смешки", а че трябва да ги "презаредим", "стимулираме" или "ангажираме" мисловно и емоционално. Ето това е мястото ни в обществената схема, нашата отговорност, на която трябва да се посветим всеотдайно.“

Първата постановка на "Лъжци по неволя" е през 2002 в Royal Court Theatre под режисурата на Антъни Нийлсън. Тя се поставя за първи път в България на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ под режисурата на проф. Здравко Митков на 21 ноември тази година.

Превод – Златна Костова, постановка – Здравко Митков, сценография – Петър Митев, участват: Николай Урумов, Михаил Сървански, Мартина Вачкова, Мария Статулова, Красимир Куцупаров, Кирил Бояджиев, Александра Сърчаджиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 недоволен

    2 0 Отговор
    Не си губете времето и парите, за да гледате тази простотия! Толкова разочарован и отегчен не съм се чувствал никога!