19 Ноември, 2016 01:45 1 136 0

"Опознай Операта" в Нощта на театрите

  • опера-
  • диригенти-
  • нощта на театрите

Нощта на театрите в Софийската опера и балет на 19 ноември е Нощ на диригентите

Нощта на театрите в Софийската опера и балет на 19 ноември е Нощ на диригентите.

Традиционните турове „Опознай Операта“, по време на които зрителите ще се запознаят с живота на театъра зад кулисите, ще има демонстрации на гримове и костюми, ще започнат в 10.00 и ще продължат до 15.00 ч. Посетителите ще имат възможността да разгледат изложби на оперен реквизит и костюми и три фотоизложби – на големи български оперни диригенти, от оперни и от балетни спектакли. Автори са Христо Юскеселиев, Евгени Станимиров и Светослав Николов.

В 10.30 ч. в Голямата зала публиката ще има среща с диригента на „Силата на съдбата“ Франческо Роза и с режисьора на постановката Пиер Франческо Маестрини и да присъства от 11.00 ч. на част от репетицията за предстоящата на 25 ноември премиера. Уъркшоп-пърформанс за тайните на диригентското изкуство ще изнесе Жорж Димитров от 12.00 в Камерна зала след края на спектакъла на „Вълшебната флейта“ от Моцарт.Разговор за диригентското майсторство с Григор Паликаров ще се състои от 14.00 ч. в Голямата зала на театъра.

Разказ за новия роял „Стейнуей“, който Софийската опера получи като дарение от опернияпевец Димитър Михов и други изненади ще очакват гостите на Софийската опера по времена събитието.

След 16.00 ч. то се пренася в Сити Марк Арт Център, където предстоят две прожекции. От17.30 ч. е прожекцията на „Път в годините“, за живота на известния наш диригент Борислав Иванов, който неотдавна навърши 85 години.

От 19.00 ч. е прожекцията на операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини – един спектакъл-гостуване на Софийската опера в Болшой театър в Москва през 1981 г. Постановката е на Вили Цанков, дирижира Михаил Ангелов. Участват Стефка Минева, Асен Селимски, Павел Герджиков, Минчо Попов. Посланици за Нощта на театрите са сопраното Габриела Георгиева и баритонът Атанас Младенов.

Габриела Георгиева е възпитаник на Националната музикална академия „ПанчоВладигеров”. Специализира оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Участва в майсторски класове на Каролин Дюма, Петер Дворски и Анна Томова – Синтова.

От 2000 година работи с Гена Димитрова, а по-късно и с Калуди Калудов, които изиграватосновна роля за изграждането й като певица. Кариерата й започва във Варна през 2002година като Леонора от Вердиевия „Трубадур”. През 2003 година дебютира в Софийскатаопера като Амелия от „Бал с маски” на Верди. Сред последните й роли са Норма, МанонЛеско, Макбет, Аида. Има богат оперен и концертен репертоар, записи и международниучастия.

Атанас Младенов завършва Националната музикална академия „Проф. ПанчоВладигеров”. Специализира Росиниева музика в Барселона и оперно пеене в Българскатаакадемия за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим. Учи и в Консерваторията „Дж.Росини“ в Пезаро. Участвал е в майсторски класове на Раул Хименес, Елена Филипова,Евгения Дундекова. В Софийската опера постъпва през 2012 година. Пял е в „Риголето” ив „Севилският бръснар” във Франция, Джермано („Копринената стълба” от Росини) в

Пезаро, Граф Робинсън („Тайният брак” от Чимароза) в Чезена, Италия. В репертоара муса роли от „Любовен еликсир”, „Лакме”, „Рита”, „Златната ябълка” от П. Хаджиев, Албер от „Вертер” на Масне и Гунтер в „Залезът на боговете” от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет. Сред последните му роли са Дандини от „Пепеляшка“, Пинг в „Турандот“, Курвенал в „Тристан и Изолда“ и Евгений Онегин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА