806 0

Боб Дилън вероятно ще стигне до Стокхолм, но догодина

Авторът на песни има на разположение 6 месеца, за да изнесе своята лекция - задължително условие за връчване на отличието

Боб Дилън вероятно ще стигне до Стокхолм, но догодина
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Боб Дилън, който тази година бе удостоен с Нобеловата награда за литература, вероятно ще пътува до Стокхолм през следващата година, когато може да вземе своята награда, заяви Шведската кралска академия, цитирана от радио Швеция.

По-рано тази седмица бе обявено, че текстописецът няма да успее да пристигне в Стокхолм, за да вземе лично наградата си по време на церемония през декември, тъй като има предварително уговорени ангажименти в календара си.

Академията има задължително изискване, според което всеки носител на Нобелова награда трябва да изнесе лекция, преди да получи 8-те милиона крони, които вървят с наградата. Дилън ще има на разположение шест месеца, считано от 10 декември, за да стори това.

През следващата година Дилън планира турне в Швеция - "вероятно през пролетта ще свири в Стокхолм, тогава той ще има идеалната възможност да изнесе своята лекция".

Сара Даниус, постоянен секретар на Кралската академия, заяви за радио Швеция, че Боб Дилън има свободата да избере начина, по който ще изнесе своята лекция. Тя може да бъде под формата на видео или представление и не е задължително да е под формата на изказване.

"Надявам се, че Боб Дилън ще направи това, което иска да направи", каза тя. "Би било фантастично, ако пожелае да направи изказване, както е правил и преди. Той е интелектуалец, който е добър в описването на работата си и нейните влияния. Ще бъде също толкова забавно и ако лекцията му бъде представена като изпълнение, независимо от какъв вид."

Швеция

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай