1 701 2

Художници нарисуваха Иван Вазов върху фасада в село Анево

Инициативата е на местната управа, а идеята дошла от пътепис на Вазов

Милена Трачева

Портрет в цял ръст на патриарха на българската литература Иван Вазов бе нарисуван само за два дни от пловдивски художници върху фасадата на саниран блок в сопотското село Анево, съобщи БНТ. 

Инициативата е на местната управа, а идеята се родила от пътеписа на Вазов, който е написал за средновековната крепост Аневско кале.

10-метровата фигура на писателя държи тефтер и бастун в ръка, а зад него крепостта Аневско кале ще посреща посетителите на селото.

Кмет на Анево Николай Николов се надява, че това ще бъде един достоен пример за подрастващото поколение, "за да запазим това, което някога хората в онези години, преди стотици години са успели да направят за България и нека продължим техните дела".

В селото бързо се разчуло за творбата и всички вече наричат обновената сграда „блокът на Вазов”, съобщава bTV. Жителите се радват на изборажението на писателя и споделят, че се гордеят с него. Освен това, откакто Вазов се появил на фасадата, те все по-често препрочитат творбите му.

От фирмата, която извършва санирането на блока, споделиха, че вече има практика и на други места в България да се рисува върху фасадите, но с изображения на личности като Вазов ще се повдигане българският дух.

"Малко да събуди българина, нашите хора да ги събуди малко да помислят какво се случва", казва Николай Николов - представител на фирмата изпълнител на проекта за саниране на блока.

Портрети на братята генерали Вазови, на майката на Вазов - Съба и още един на патриарха българската литература предстои да бъдат нарисувани на жилищните блокове, които в момента се санират в Сопот.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Валкирия
  Отговор
  1 10:31  20.11.16
  БРАВО!Наистина нещо стойностно.
 • има още Българи
  Отговор
  2 08:53  22.11.16
  АДМИРАЦИИ...дано все повече виждаме такива инциативи..БРАВО..

Напиши коментар:


Публикувай