911 0

Протест срещу бюрократщина в театрите

Писмо с искане за отмяна на разпоредбите по Наредба 10, член 15 на Министерството на образованието и науката

Анатоли Стайков

Писмо с искане за отмяна на разпоредбите по Наредба 10, член 15 на Министерството на образованието и науката, подписват директорите на културни институти във Варна. Текстът, срещу който скачат, е свързан с бюрократични процедури и рестрикции за организираното посещение на ученици на театрални представления, концерти, изложби и музеи, пише в. "Монитор".

Идеята беше дискутирана в Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна по време на Европейската нощ на театрите. Публичната дискусия, свързана с достъпа до култура за учениците в България с модератор, режисьорът Стоян Радев, поставя началото на широк обществен дебат за промени в съществуващите държавани разпоредби, които усложняват ученическия достъп до театрални, оперни, балетни спектакли, концерти, изложби и др.

Артисти, директори на културни институти, журналисти и учители във Варна се обявиха категорично против прекалено голямата бюрокрация, съпровождаща посещениятата на ученици на представления и изложби, к. Това обикновено води до отказ от страна на директорите на учебните заведения и учителите да ги организират, коментираха дискутиращите. В подкрепа на писмото на директорите на културни институти изявиха желание да се подпишат също журналисти и учители от медии и учебни заведения в морския град.

България


Още по темата

 • Шанс за държавните театри

  Шанс за държавните театри

  Шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства дава Министерството на културата. Така театрите могат да заработят активно, да ...
  10.02.2016
  599
  0
 • Колко пари ще доплаща държавата за култура

  Колко пари ще доплаща държавата за култура

  Правителството прие постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи ...
  10.02.2016
  599
  0

Напиши коментар:


Публикувай