602 0

Донасят мощите на Св. Климент Охридски от Гърция

Частици от неговите кости се пазят в два български храма

Анатоли Стайков

Част от мощите на свети Климент Охридски ще бъде донесена у нас тази седмица по повод 1100 години от успението на просветителя. Годишнината се отбелязва под патронажа на ЮНЕСКО, съобщиха от Богословския факултет на Софийския университет, който носи неговото име.

Мощите на Кирило-методиевия ученик ще бъдат донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон от Гръцката църква.

Те ще бъдат изложени за поклонение най-напред в параклиса в Синодалната палата на 24 ноември от 16.00 ч., а в 17.45 ч. ще бъдат пренесени в храм-паметника „Св. Александър Невски“, където патриарх Неофит и храмовите свещеници ще отслужат тържествената вечерня (така се нарича вечерната служба в църквата, б.р.).

В петък, на 25 ноември в 9,30 ч. патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от Българската православна църква ще отслужат празничната литургия. Същата вечер от 19.00 ч. зала „България“ ще се състои празничен концерт на църковна музика, посветен на годишнината от успението на св. Климент Охридски.

 

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай