711 0

Възстановеният паметник на Каварналиев вече е в НИМ

Възстановеният паметник на Каварналиев вече е в НИМ
Снимка: НИМ
Анжелина Димитрова

Днес македонският президент Георге Иванов получи награда от председателя на БАН - акад. Стефан Воденичаров почетното звание „Доктор хонорис кауза”, съобщи Божидар Димитров.

Дано някой се сети да доведе македонския президент до Националния исторически музей, за да види възстановения паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат на лобното му място до град Валандово. Валандово е родното място на днешния македонски президент и според местен историк градът дължи съществуването си на полк. Каварналиев, който с 3-та бригада от 3-а пехотна балканска дивизия устоява в тежко сражение, продължило пет дни (18-23 юни 1913 г.), да спре 42 хилядна гръцка армия, да я обезоръжи и да спре настъпателния й устрем.

Македонският исторически краевед пише, че ако Каварналиев не беше успял, град Валандово щеше да го сполети съдбата на Кукуш, унищожен до последната къща и човек.

През 1916 г. друг български полковник издига паметник на Каварналиев на хълм до Валандово, но мемориалът е разрушен от сръбско-комунистическите власти. По-късно той бе възстановен от НИМ, но не бе разрешено паметникът да бъде поставен на мястото на разрушения. Поради това през 2009 г. директорът на НИМ го подари на Шумен, родното място на Каварналиев.

След случая Каймакчалан и изявлението на македонския премиер г-н Никола Груевски, че България има право да издига паметници на места, където са погребани български войни, стига да се спазват македонските закони, Божидар Димитров направи второ копие на паметника. По надлежен ред, чрез Министерство на външните работи, е поискал разрешение от македонските власти. Но за съжаление то се бави. Ето защо се обръщаме към Георге Иванов да съдейства за по-бързото монтиране на монумента.

Самият паметник е изработен от бял врачански камък, висок е 7 м. и 50 см., тежи 14 тона. Възстановеният паметник се намира пред входа на НИМ и може да бъде разгледан от посетителите.

България

Напиши коментар:


Публикувай