23 Ноември, 2016 09:37 1 519 0

Впечатляващо емоционално преживяване

  • изложба-
  • крипта-
  • тал
Впечатляващо емоционално преживяване - 1
Снимки: М. Богданова ©

„Впечатляващо емоционално преживяване” така може да се опише с три думи изложбата на фотографката Дафна Тал „Вечна вяра. Православието в Светите земи”. Столичани и гости на София имат възможността да я разгледат в Криптата на Храм-паметник „Александър Невски” до 22 декември.

За специалистите изложбата е поднесла неочаквано научно откритие. На втори план в някои от фотографиите са открити икони дело на известния български зограф от началото на XIX в. Димитър Зограф от Самоков. Досега не е бил известен фактът в научните среди, че Димитър Зограф е работил за йерусалимските църкви.

„Една изложба, която разкрива свят изпълнен с вяра, светлина, много традиции и едновременно с това проправящ път към вечните истини в нашия живот”. Това каза по време на откриването Слава Иванова, директор на Националната галерия.

Изложбата отвежда посетителите на едно пътешествие в красотата и спокойствието на Светите места, които са толкова известни от Библията и от Новия Завет. Отвеждат ги във вътрешния свят на православната църква и хората, които служат на вярата. „Вътрешният свят на героите на изложбата отива отвъд това, което може да бъде описано визуално. То е дълбок свят на вяра и ценности, които в днешно време са подложени ежедневно на изпитание. Тук в България винаги ще споменаваме специалната роля на църквата и на нейните лидери Митрополит Кирил и Стефан, която играят при спасяването на еврейската общност в България от ужасите на Холокоста”, каза посланикът на Израел в България, Ирит Лилиан.

По много скромен начин Тал предава посланието за любов и толерантност на всеки от нас. Тя насърчава хората да наблюдават не само детайлите в картините, но и емоциите, които те създават и също така да погледнат дълбоко в сърцето си и да се запитат как гледат на другите, които са толкова далече и толкова близо.

„За мен беше невероятно, магическо изживяване да прекарам известно време със свещените и с монахините. Само ще надникнете в това невероятно изживяване, тъй като местата са много на брой и разнообразни. Наследството на религията е много богато. Така, че се опитвам само да ви покажа едно много малко изживяване на религиозната тема”, каза на свои ред авторката на фотосите Дафна Тал.

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване

Впечатляващо емоционално преживяване


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА