1 329 0

Почина композиторът Александър Йосифов

Почина композиторът Александър Йосифов
Анжелина Димитрова

На 76-годишна възраст почина композиторът Александър Йосифов.

Йосифов e български композитор, диригент и музикален педагог. Директор на „Балкантон“ (от 1968 до 1986 година), председател на Виенския клуб в София, професор в Нов български университет.

Син е на композитора, диригента и общественика Йосko Йосифов.

Завършва Българската държавна консерватория при проф. Панчо Владигеров, проф. Константин Илиев и проф. Жени Ковачева.

Автор е на над 1500 композиции във всички музикални жанрове: 26 опери и балети с 57 премиери и над 2000 спектакъла в България и в чужбина; кантатно-ораториални творби; 7 симфонии, 10 инструментални концерта; 52 опуса за клавирни дуа; хорова и детска музика; над 600 естрадни песни и 300 обработки на народни песни и танци.

През кариерата си е заемал и длъжността професор по оперно пеене с диригент в Националната музикална академия, а също така член на комисия към ВАК. Декан и зам. ректор на Националната музикална академия.

Председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата. Президент на „Виенския клуб“ към посолството на Република Австрия в София. Член на Международната асоциация на клавирните дуа в Токио (Япония).

Носител е на 19 награди от конкурси за композиция в: Япония (4 пъти, между които Гранд при, ­Канебо, 1999); Италия (2 пъти), Гърция (2 пъти), Полша (2 пъти), Югославия, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия, 2 пъти „Златен Орфей“; I награда на III национален конкурс за симфонично произведение „Балетна музика в 7/8“ (2003). Носител е на Почетния кръст за изкуство на Министерството на културата на­ Полша. Почетен гражданин на Стара Загора. Удостоен с почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014).

Александър Йосифов пише предимно в областта на попмузиката. Негови произведения са изпълнявани на концерти и записвани за радио и телевизионни предавания в различни страни. Голяма част от творчеството му е издадено.

През 2002 г. е премиерата на „Симфония-концертанте“ за 2 клавирни дуа и 10 рояла на 40 ръце (зала „Метропол“, Токио).

Поклонението ще се състои във вторник от 14 часа в църквата "Свети Седмочисленици“ в София.

Поклон пред паметта му!

България

Напиши коментар:


Публикувай