824 0

Мартин Скорсезе се срещна с папата

Американският режисьор дари на папата две картини

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Папа Франциск прие на частна аудиенция във Ватикана известния американски кинорежисьор Мартин Скорсезе със съпругата му и двете им деца, съобщи Радио Ватикана. Срещата се проведе в Апостолическия дворец, а гостите бяха придружавани от префекта на Секретариата за комуникациите монс. Дарио Вигано.

Аудиенцията се провежда в навечерието на премиерата на новия филм на режисьора „Silence“, предвидена за 1 декември във Ватикана, в присъствието на представители от йезуитския орден и гости. Филмът ще излезе по екраните в САЩ на 23 декември, а в Италия на 12 януари.

Филмът „Silence“, по романа на японския писател Шусаки Ендо, публикуван през 1966, разказва за преследванията на група йезуити в Япония през 17в. Главните роли са поверени на Ендрю Гарфийлд и Лиам Нийсън, които участваха в историческия филм „Мисията“ на Ролан Жофе.

Сърдечната среща продължи около петнадесет минути, информира ватиканско комюнике. Папата разказа на присъстващите, че е чел книгата, вдъхновила режисьора, и говори за „семената посяти от йезуитите в Япония“ и за „Музея на 26-та мъченици“. Американският режисьор дари на папата две картини, изобразяващи „скритите християни“, а от своя страна Светия отец дари на гостите молитвени броеници.

„С този филм се опитах да потърся отговор на въпроса как да живеем и какъв е смисъла на нашия живот“, заяви Мартин Скорсезе в интервю за Ню Йорк Таймс, отговаряйки на въпроса как ще опише своя филм на срещата с папа Франциск. Мартин Скорсезе е режисьор и на друг филм посветен на християнството, „Последното изкушение на Христос“ (1988).

Италия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай