860 0

Празник на книгата в НДК

44-то издание на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе от 13-ти до 18-ти декември в Националния дворец на културата

Празник на книгата в НДК
Снимка: Факти.бг
Анатоли Стайков

44-то издание на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе от 13-ти до 18-ти декември в Националния дворец на културата.

Панаирът е очаквано и любимо събитие от културния афиш в столицата. Тази година ще бъдат представи повече от 200 участници от България и чужбина, на шест етажа. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

С гостуването на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието на 13 декември от 11:00 в Централното фоайе на НДК. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило.

В 16:00 Посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на XX век Хорхе Луис Борхес - 30 годишнината от смъртта му. Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой.

В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация относно книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също съвети за сътрудничество с китайския бизнес.

В програмата ни очакват и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3. Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв“. Тя ще бъде връчена в петък, 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото”.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай