856 1

Престъпление срещу литературата в щата Вирджиния

Забраниха "Да убиеш присмехулник" и "Хъкълбери Фин" в училищата заради расизъм

Престъпление срещу литературата в щата Вирджиния
Милена Трачева

Американските училищни власти в щата Вирджиния забраниха книгите "Да убиеш присмехулник" и "Приключенията на Хъкълбери Фин", след като родител се оплака, че в тях се използва расистки език, съобщава Fox news.

Книгите не само са били извадени от учебната програма, но и всички техни копия са били иззети от училищните библиотеки в градчето Акомак, Вирджиния.

Жестокото посегателство срещу литературата е станало, след като майката на ученик от смесен брак заявила на среща на училищното настоятелство: "Аз не оспорвам факта, че това е велика литература, но в тези книги има толкова много расистки обиди и обидни думи, които не можем да преглътнем и които ни разделят като нация."

Тя добавила: "Какво се преподава на децата ни? Ние заявяваме, че подобен език е приемлив. Той не е приемлив. Наистина ние сме разделени. Ние ще загубим децата си ако продължаваме да казваме, че няма нищо нередно в тези думи", пише в. Washington post.

В училищата на град Акомак има 5000 ученици, като 37 на сто от тях са чернокожи.

Двете световно признати литературни произведения са били временно отстранени от училищата, докато образователната комисия оцени дали трябва окончателно да бъдат забрани.

Романите на Марк Твен и Харпър Лий не за пръв път са обект на подобни спорове и дискусии. След последния скандал, американската библиотечна асоциация заяви, че премахването им от учебната програма ще бъде равносилно на цензура.

САЩ

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Филолог
    Отговор
    1 14:19  06.12.16
    Тези са съвсем изтрещели. Заради тях и Снежанка трябва да стане поне мулатка.

Напиши коментар:


Публикувай