979 0

Полски съд отхвърли екстрадицията на Полански

Полски съд отхвърли екстрадицията на Полански
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Върховният съд на Полша отказа да удовлетвори молбата за екстрадиция на известния филмов режисьор Роман Полански, съобщава Би Би Си.

Носителят на Оскар е издирван от властите в САЩ по дело за секс с малолетни. Миналата година градски съд отхвърли молбата на американските власти за предаването им на Роман Полански.

През май тази година правосъдният министър Збигнев Жобро сезира Върховния съд с мотива, че по делото са проявени двойни стандарти и никой не трябва да се ползва с привилегията да се поставя над закона. Збигнев Жобро искаше от висшите магистрати да се произнесат, за да няма практика на двойните стандарти.

Делото принуди Роман Полански да спре своите планове да снима в родната Полша. Режисьорът има къщи във Франция и Швейцария. Той често посещава родината си.

През 1977 г. режисьорът, който тогава е бил на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Роман Полански се призна за виновен в незаконни сексуални отношения и прекара 42 дни в затвора. След като е пуснат под гаранция, роденият в Полша режисьор, избяга от САЩ преди да бъде произнесена присъдата му. Оттогава той живее във Франция и Швейцария.

Носителят на „Оскар“ има полско и френско гражданство. Той преживява Втората световна война в гето в Краков, но майка му е убита в Аушвиц.

Полша

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай