1 165 1

Вечер на турския фолклор се проведе в Ардино

Текст и снимки: Гюнер Шюкри
Текст и снимки: Гюнер Шюкри
Анжелина Димитрова

Вечер, посветена на оркестъра за местен турски фолклор към читалище „Родопска искра” в Ардино под надслов „Пътят към успеха” се проведе в местен комплекс.

Сред официалните гости бяха общинското ръководство начело с кмета Ресми Мурад, председателят на общинския съвет в Мадан Хайри Садъков, художественият ръководител на хор „Севги” (Обич) от Бурса Мелтун Кадъоглу, майсторът на 3D-картини Идрис Йоздоган, също от Бурса. Културната вечер уважиха още Рамадан Шанов, секретар на читалище „Светлина” в девинското село Гьоврен, бивши участници в ансамбъла за местен турски фолклор от 60-те и 70-те години на миналия век като Гюлшен и Юсеин Еминови, Хайрие Нуриева /Халидова/, самодеецът и първият озвучител на ансамбъла Митхат Мехмедов. Тук бяха още културни дейци, общественици, местни творци, учители.
Дейността на оркестъра за местен турски фолклор през годините бе представена с мултимедийна презентация от общественика и бивш художествен ръководител на турския фолклор в Ардино Селяхидин Карабашев.

„Изключително ми е приятно да бъда сред дейци на културата, които имат огромен принос за развитието на читалищната дейност и за историята на турския фолклор в Ардино. Ръководството на общината винаги е било съпричастно към вашите инициативи. Така ще бъде и за напред”, заяви в приветствието си кметът на общината Ресми Мурад.

Художественият ръководител на хор „Севги” Мелтун Кадъоглу отбеляза, че музиката е обединител, храна за душата, а солистът е този, който пръв усеща светлината на челото си.

Оркестърът за турски фолклор към читалище „Родопска искра” в Ардино е един от малкото у нас, които се занимават главно с местен турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен организатор и ръководител на читалище „Родопска искра”. Под негово ръководство групата придоби популярност със своите успешни творчески изяви. Има богата концертна дейност с над 50 изяви в страната и в чужбина.

За доброто настроение на всички присъстващи и гости на вечерта се погрижи музикалната група „Достлар” (Приятели) от Кърджали с ръководител Осман Осман.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1234
    Отговор
    1 22:45  10.12.16
    Турция продължава да се меси във вътрешните ни работи,било с концерти било с детски площадки, като показва колко е загрижена за населението което нарича ,,турско"Промиват им мозъците на хората,а защо българския министър на културата не покани от западна Европа някой танцов състав или певци ,че да внесат малко класика ,малко култура на това българско население,а им пълнят главите с тия маанета и простотии.Нали про турските им партии все за европейските ценности им говорят?Тия ли са им европейските ЦЕННОСТИ ,май само празни приказки им приказват,а на практика гледат да ги потурчват.

Напиши коментар:


Публикувай