1 261 0

Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за експрезидент на Лувъра

Анжелина Димитрова

Анри Лоарет, експрезидент на Лувъра, благодари в Париж на българския министър на културата в оставка Вежди Рашидов за изключително успешната съвместна работа по първото 5-годишно споразумение между нашата страна и световния музей. Това стана на церемония в българското посолство в Париж, където българския посланик Ангел Чолаков в присъствието на министър Рашидов връчи на Анри Лоарет орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен, за големите му заслуги за разпространението на българската култура във Франция.

Чолаков посочи, че в най-важните моменти от своето развитие България винаги е разчитала на Франция и впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра е едно от тези изключително важни събития в сътрудничеството между двете страни.

„Без амбицията, волята и усилията на Вежди Рашидов нито тази изложба, нито споразуменията на България с Лувъра щяха да са факт“, посочи в словото си след награждаването Анри Лоарет. Той призна, че опознаването на България е едно от най-хубавите неща, които са се случили в неговия живот.

Анри Лоарет е убеден, че страната ни има още много културни съкровища, които светът трябва да види.

България


Напиши коментар:


Публикувай