Last news in Fakti

18 Декември, 2016 10:30 30 415 10

10-те най-гледани филма за всички времена

  • филми-
  • кино-
  • най-гледани-
  • топ 10-
  • всички времена

Шедьоври на киното, изгледани безброй пъти

10-те най-гледани филма за всички времена - 1

Филмите са чудесен начин за разпускане в свободното време. Те могат да са средство за забавление, средство, което учи и такова за информация. В процеса на своята еволюция, "седмото изкуство" ни е предложило разнообразни шедьоври в редица жанрове, някои от които остават вечни класики.

Ето и десетте най-гледани филма на всички времена, предоставени ни от сайта wonderslist:

10.„Хари Потър и Философският камък“

10-те най-гледани филма за всички времена

„Хари Потър и Философският камък“ е първият роман от поредицата за Хари Потър на световноизвестната писателка Джоан Роулинг. Романът излиза на английски език на 26 юни 1997 г. Това е и най-продаваната книга от поредицата – продадени са приблизително 17 милиона копия в САЩ и близо 90 милиона по целия свят. Екранизираната версия пък е сред най-гледаните филми в света.

9. "Кръстникът"

10-те най-гледани филма за всички времена

"Кръстникът" е смятан от мнозина за най-великият филм на всички времена. Мафиотската драма, чийто сюжет се гради около романа на Марио Пузо, разказва за една от най-силните италиански фамилии в Ню Йорк - тази на дон Вито Корлеоне (Марлон Брандо). Не след дълго синът на стария дон - Майкъл (Ал Пачино), също е "засмукан" от порочния сифон на насилието, корупцията и изнудването. Американският филмов институт определя "Кръстникът" като вторият най-велик филм, създаван някога.

8. "Сам вкъщи"

10-те най-гледани филма за всички времена

„Сам вкъщи“ от 1990 г. на режисьора Крис Кълъмбъс е един от най-емблематичните филми, свързани с Коледа. В него 8-годишен хлапак от Чикаго е забравен вкъщи от семейството си, които заминават на коледна почивка в Париж. Малчуганът Кевин (Маколи Кълкин) е в рая на пълната свобода, но го очакват неподозирани премеждия.

7. "Властелинът на пръстените" (трилогия)

10-те най-гледани филма за всички времена

"Властелинът на пръстените", създаден по известния роман на Дж. Р. Р. Толкин, е един от най-обичаните филми от малки и големи по целия свят. Трилогията пренася зрителя във въображаемата Средна земя, където злият владетел Саурон иска да пороби малкото останали свободни царства с многобройните си армии от всевъзможни създания. За да бъде спрян, неговият всевластен пръстен трябва да бъде захвърлен във врящия вулкан Съдбовната планина. Трите ленти са истинско произведение на изкуството, и подтикват да се гледат отново и отново.

6. "Извънземното"

10-те най-гледани филма за всички времена

„Извънземното“ на Стивън Спилбърг е детски фантастичен филм от 1982 година, който разказва за Елиът (Хенри Томас), самотно момче, което се сприятелява с извънземно същество, изоставено на Земята. Елиът и неговите брат и сестра помагат на извънземното да се върне у дома, като в същото време се опитват да го скрият от майка си и правителството. Филмът разбива световния бокс офис, надминавайки дори „Междузвездни войни“ като най-печеливш филм. Критиците го възхваляват като неостаряваща история за приятелството.

5. "Терминатор 2: Денят на страшния съд"

Една от причините научнофантастичната лента на режисьора Джеймс Камерън да бъде сред най-гледаните филми в историята е участието на колоритния Арнолд Шварценегер. Бившият културист за втори път се превъплъщава в една от най-емблематичните роли в киното, влизайки в образа на почти неразрушимия киборг - хуманоид. Оригиналният филм от 1991 г. е направен за приблизително 100 млн. долара и е най-скъпият за времето си. Той печели 204,8 милиона долара само в САЩ.

4. "Цар Лъв"

10-те най-гледани филма за всички времена

Историята на анимационния филм се развива в кралство на антропоморфни животни в Африка. Героичният сюжет проследява епичните приключения на малкото лъвче Симба, което се бори да се справи с отговорностите на възмъжаването и на своята предопределена роля на цар на джунглата. Когато излиза през 1994 г., филмът носи печалби от над 783 милиона долара в световен мащаб, ставайки и най-успешният филм за годината.

3. "Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда"

10-те най-гледани филма за всички времена

Почти няма човек, който да не е чувал или гледал филмите от епичната космическа сага на Джордж Лукас. В "Нова надежда" Дарт Вейдър взима за заложник принцеса Лея (Кари Фишър) в опита си да потуши бунта срещу Галактическата Империя. На помощ обаче идва контрабандистът Хан Соло (Харисън Форд) със своя "Хилядолетен сокол".

2. "Аватар"

10-те най-гледани филма за всички времена

Историята във филма стартира през 2154 година и фокусира епичен конфликт на луната Пандора, който се води между местните триметрови хуманоидни същества - На`ви и земните колонисти. Поради силно токсичната атмосфера на луната хората са принудени да използват Аватари - изкуствено създадени тела от ДНК на определен човек и ДНК на местните На'ви. „Аватар“ e филмът, събрал най-много приходи от кинопрожекции в историята на киното. Бюджетът на лентата възлиза на около 237 млн. долара, а общите му приходи - близо 3 милиарда долара.

1. "Титаник"

10-те най-гледани филма за всички времена

Най-гледаният филм за всички времена. Всеки знае любовната история на Джак (Леонардо ди Каприо) и Роуз (Кейт Уинслет), пресъздадена на фона на една от най-големите корабни трагедии в човешката история - потъването на пътническия лайнер "Титаник" в ледените води на Атлантика. "Титаник“ е вторият най-касов филм в историята на киното с приходи от 2,186 млрд. щатски долара и е един от едва трите филма, спечелили по 11 награди „Оскар“, включително за режисура и най-добър филм.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евлампи

    6 17 Отговор
    Пълно с руски филми като гледам!

    Коментиран от #2

  • 2 ром с БМВ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Евлампи":

    Дааа, само исторически и документални...
  • 3 Ангел Николов

    5 8 Отговор
    Ами доста жалка картина за вкусовете на тълпата губеща си времето в гледане на скъпо конструирани елементаризми - всичките 10, освен касов успех, нямат никакви други качества. Най-добрите в класацията: Титаник е една пълнометражна сапунка, а Кръстникът тривиално второсразрядно криминале. И толкова. Киноизкуството, като всяко изкуство е за що годе образовани хора. А те, понеже са в малцинство, никога нямат думата в каквито и да било класации - също като при превъзнасяните референдуми - тържество на масовата глупост над умните хора.
  • 4 Друг Гост

    4 0 Отговор
    Филмите са за развлечение не е нужно да се търси смисъла на живота в тях. Уж сте умни хора а то какво излиза.....
  • 5 Миро

    0 5 Отговор
    Кръстника - Терминатор и Междузвездни войни другите не можеш да ги догледаш но край истинска боза !
  • 6 Миро

    1 4 Отговор
    Кръстника - Терминатор и Междузвездни войни другите не можеш да ги догледаш но край истинска боза !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТДимитров

    1 0 Отговор
    ..По приходи от билети и др., тази класация вероятно е така/С всички условности/..Има обаче филми ,от други филмови производители/Индия,Съв съюз и др./,които са гледани от стотици милиони зрители..Например югославският филм Валтер брани Сараево е гледан от най-малко 650 милиона зрители по света и най-вече в Китай....За Индия няма и данни..