1 528 0

Уникална предколедна изложба в галерия Римини

Янко Тихов от Лондон представя своите паспортни серии

Калина Петрова

Сдружение "Толкова близо, толкова далече" в партньорство с ПанЕвропа България представят българския художник, живеещ в Лондон Янко Тихов в бутиковата галерия "Римини". Той е един от участниците в петото издание на колективаната изложба на съвременни български художници от чужбина "Толкова близо, толкова далече", състояла се в НДК през септември 2016, а това е неговата първа самостоятелна изложба в България от както живее на Острова (2001).

В едно от интервютата си Янко Тихов споделя, че "когато твориш провокираш себе си и другите". В търсене именно на тази провокация посетителите на галерия Римини ще имат възможност предколедно да открият нови идеи и вдъхновения.

Янко Тихов е живописец и график, който се дипломира в НХА – София, но живее и твори в Лондон. В последните години творчеството му засяга теми, вдъхновени от пътешествия, история, имиграция, национална принадлежност, антропология и динамичните промени в световната карта. В Англия се засилва интереса му към дигиталната графика и фигуративната живопист, в които често общата цел е социалният коментар. В паспортната си серия той използва истинско злато, с което рисува гербовете на всяка държава в нейните географски граници, придавайки уникален слой, който отразява по уникален начин палитрата от светлини. С паспортната си серия художникът ни напомня за различните закони и юрисдикции, които обхващат всеки един от нас, обединяващи и разединяващи ни на 'тези' срещу 'онези'. Творчеството на Тихов показва уникален пример за съвременна картография, която прекрасно улавя границите на света днес.

Той е представен от две галерии в Лондон и една в Женева. Негови картини са излагани в Националната Портретна Галерия в Лондон, Кралската Художествена Академия, Кралското дружество на Живописта, Аукционна къща Кристис, Лондон, престижни галерии в Сингапур и множество световни изложения на изкуството. Печели награди от Кралскя Институт по живопис във Великобритания, Американското Портретно дружество във Вашингтон, Награда за графика в Аржентина и други.

Официалното събитие по откриването ще се състои на 19 декември (понеделник) от 19 часа в галерия Римини. Изложбата ще продължи до 26 януари 2017.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай